Indicele de masă corporală

De multe ori auzim despre o persoană că este „prea grasă” sau „prea slabă”, dar… cum stabilim asta? Este oare ochiometrul îndeajuns? Ei bine, NU!

Dacă luăm în calcul că individul trebuie să fie armonios, e evident că nu poţi spune despre o persoană că este obeză sau slabă doar pe baza greutăţii.

În fond, dacă ai 80 kg, greutatea e normală pentru, să zicem, cineva înalt de 1,90m…. dar mult prea mare pentru cineva înalt de 1,60m, nu?

 

IMC_formulaIMC (Indicele de Masă Corporală, sau, în egleză, BMI, Body Mass Index) este un parametru calculat în funcţie de înălţimea şi greutatea persoanei pentru a putea aprecia, pe baza lui, încadrarea în una dintre grupele de greutate stabilite de OMS. Este principalul parametru pe baza căruia se apreciază gradul de obezitate.

 

 

IMC_vizual

 

 

Cum folosim IMC?

Evaluarea acestor grupe („clase”) de greutate, însă, nu trebuie interpretată deloc ca un criteriu de măsurare a „frumuseţii”: nu este nicidecum un criteriu estetic. Din contră, în funcţie de IMC se stabileşte o corelaţie cu riscul de îmbolnăvire pe care îl poate avea persoana respectivă.

 

Despre ce boli poate fi vorba? Tabelul din continuare este suficient de explicit…

IMC_tabel

 

Când IMC „minte”?
IMC va înregistra erori la aprecierea stării unui individ dacă acel individ iese din tipare. Exemplul cel mai clar sunt persoanele cu o musculatură mai dezvoltată (culturişti, instructori de fitness, sportivi de performanţă, persoane care depun muncă fizică sau o activitate susţinută).

Din acest motiv, pentru aceste situaţii sunt folosiţi alţi parametri, pe care îi voi detalia separat.

{publicat initial pe facebook}

Răzvan

Medic de familie. Ecografist. Realizator TV. Speaker. Blogger.
Am si eu niște păreri personale si vreau să le împart cu tine, dar am niste conditii: citeste-le, te rog! Dupa care, hai sa discutam: civilizat, te rog!
Verifica lista de servicii si, daca te pot ajuta, contacteaza-ma!

Curriculum vitae - Servicii - Contact

Toate articolele - pagina mea

Retele sociale:
TwitterFacebookLinkedInGoogle PlusYouTube

11 comentarii despre “Indicele de masă corporală

Comentează articolul: