Procentul de grăsime corporală

Când povesteam de IMC (indicele de masă corporală) spuneam că acesta „minte” în cazul sportivilor cu o masă musculară dezvoltată.

Grăsimea din organism variază, desigur, în funcţie de gradul de hidratare, în funcţie de vârstp, de consumul de alcool, de activitatea fizică depusă etc.

Şi, iarăşi important de ştiut, grăsimea nu afectează organismul doar prin ascunderea musculaturii abdominale şi formarea „burţii”, ci şi organele interne (acestea fiind protejate de un strat de grăsime cu o grosime variabilă). Altfel spus, „burta” este doar vârful icebergului…

Spuneam că IMC stabileşte un raport între greutatea şi înălţimea individului. Dar subliniam că nu poate diferenţia între greutatea masei musculare, a oaselor, sau a grăsimii. Iar dacă dorim să slăbim, trebuie să pierdem („ardem”) în principal, grăsimea, şi nu ţesutul normal, sănătos.

Sunt mai multe metode şi mai multe formule, asupra cărora nu voi insista aici şi acum.
Există aparate care ajută la stabilirea procentului de grăsime corporală, prin metode imagistice sau electronice (impedanţă, etc).
Există un fel de „şublere” speciale care măsoară grosimea pliului pielii în anumite zone şi furnizează o estimare a grăsimii corporale.
Există însă şi metode care, pe baza anumitor parametri (sex, diferite perimetre, greutate, etc) estimează procentul de grăsime corporală.

Indiferent de metoda folosită, trebuie reţinut că rezultatul este orientativ şi marcat de o marjă de eroare.
Dacă însă vrei să urmăreşti rezultatele unui program integrat de slăbire, te sfătuiesc să foloseşti aceeaşi metodă pe toată durata programului.

 

proc_vizual

 

Ah, şi să nu uit: nu sunt de aşteptat variaţii majore pe perioade scurte de timp.
Deci, nu calcula procentul mai des de o dată pe săptămână sau chiar la două săptămâni.

Aprecierea procentului de grăsime corporală:
Se face in funcţie de încadrarea în următorul tabel, în funcţie de sex.

proc_tabel

Ţineţi minte: nu prezenţa grăsimii este dăunătoare, ci excesul de grăsime!

{facebook}

Răzvan

Medic de familie. Ecografist. Realizator TV. Speaker. Blogger.
Am si eu niște păreri personale si vreau să le împart cu tine, dar am niste conditii: citeste-le, te rog! Dupa care, hai sa discutam: civilizat, te rog!
Verifica lista de servicii si, daca te pot ajuta, contacteaza-ma!

Curriculum vitae - Servicii - Contact

Toate articolele - pagina mea

Retele sociale:
TwitterFacebookLinkedInGoogle PlusYouTube

6 comentarii despre “Procentul de grăsime corporală

Comentează articolul: