Ponturi pentru slăbit: controlul porţiilor

Ce e controlul porţiilor? Păi, să vedem: din ce în ce mai des, porţiile din restaurante (şi, ca un efect de bumerang, şi cele de acasă) devin nejustificat de mari şi dezechilibrate.  Şi pe măsură ce cresc porţiile, se schimbă şi sistemul de valori.

Pentru că, pe de o parte, avem senzaţia că principalul criteriu pe care ar trebui să alegem restaurantul, este mărimea porţiei („Hai la restaurantul X, că sunt porţiile mari şi mănânci pe săturate!„).

Pe de altă parte, ajungem să avem senzaţia că saţietatea (acel moment în care spui „ajunge, am mâncat îndeajuns„) este atunci când burta este plină şi nu mai încape nimic…

Nimic mai greşit: saţietatea este acel moment în care dispare senzaţia de foame! Mănâncă, deci, cumpătat.

Şi ca să ai un model rapid, iată şi câteva unităţi de măsură practice, „la purtător”, care să te ajute să te orientezi rapid ca să îţi recapeţi controlul porţiilor:

marimi

 

106px_pillFarfuria sănătoasă

FarfurieEchilibrataEste un model teoretic, simplificat, care ne ajută să stabilim cam ce şi cât ar trebui să avem în farfurie.

  • împarte farfuria în sferturi;
  • cam jumătate din farfurie ar trebui să fie legume şi zarzavaturi non-amiodonoase (varză, broccoli, salată, roşii, castraveţi etc);
  • un sfert din farfurie ar trebui să fie porţia de proteine (o bucată de carne, tofu, etc cât podul palmei sau, dacă preferi, de mărimea unui pachet de cărţi de joc);
  • ultimul sfert de farfurie sunt amiodonoasele: preţ de jumătate de pumn de paste, orez, porumb, fasole, mazăre, cartof.
  • poţi adăuga un fruct, cât jumătate de pumn;
  • poţi adăuga un pahar de iaurt sau lapte
  • poţi adăuga o lingură de ulei extravirgin de măsline (echivalentul falangei degetului mare; atenţie, înseamnă 45 kcal!)

 

20px_Pont

 


Personal, recomand lactatele semidegresate: cele degresate, pentru a fi gustoase, au un procent crescut de carbohidraţi pentru a compensa lipsa grăsimilor

 

MasuriOrientative

 

106px_pillPentru a controla mai bine porţiile:

  • Foloseşte farfurii mici!
  • Bea două pahare de apă înainte de masă (umplu stomacul, ajută la corectarea reperului de saţietate de la începutul poveştii)
  • Consumă multe fibre: cel mai uşor, adăugând o porţie de salată de varză crudă la fiecare masă.
  • Când mănânci în oraş, împarte-ţi porţia cu un prieten! Dacă iei masa singur(ă), roagă ospătarul să pregătească pentru acasă jumătate din porţie (o poţi savura mai târziu)…
  • Mănâncă (mestecă) cât mai încet: fii ultimul (ultima) care termină de mâncat la masă!
  • Include cât mai multe legume şi zarzavaturi non-amiodonoase (conţin predominant apă şi fibre, deci puţine calorii).
  • Dacă găteşti mai mult acasă, păstrează la frigider porţiile extra, pentru mai târziu!
  • Dacă mănânci, mănâncă: nu te uita la TV, nu lucra, nu vorbi la telefon, nu citi. Altminteri, vei consuma mecanic, fără să gândeşti.
  • Nu sta niciodată să îţi ghiorăie maţele de foame: dacă stai nemâncat(ă) mai mult de 4-5 ore, pregăteşte-ţi ca gustare un sandviş sau un fruct.

20px_VeziVideo

 

 



 

Răzvan

Medic de familie. Ecografist. Realizator TV. Speaker. Blogger.
Am si eu niște păreri personale si vreau să le împart cu tine, dar am niste conditii: citeste-le, te rog! Dupa care, hai sa discutam: civilizat, te rog!
Verifica lista de servicii si, daca te pot ajuta, contacteaza-ma!

Curriculum vitae - Servicii - Contact

Toate articolele - pagina mea

Retele sociale:
TwitterFacebookLinkedInGoogle PlusYouTube