Despre mamografie, pe scurt

Dacă eşti femeie, ai auzit, desigur, despre mamografie: este o analiză, un fel de radiografie, care se face la sân, pentru a depista cât mai devreme cancerul la sân.

Mamografie: fiecare sân este comprimat şi apoi radiografiat

Mamografie: fiecare sân este comprimat şi apoi radiografiat

Se spune că prin mamografie poţi depista mult mai devrem cancerul de sân, cu câţiva ani mai devreme chiar în unele cazuri – mai devreme decât dacă aştepţi să vezi (simţi, palpezi) primele semne.

Pe de altă parte, este o investigaţie radiologică. Expunerea la radiaţie este nocivă, chiar dacă dozele sunt mici – există aşadar unele riscuri ale metodei imagistice. În plus, există şi un grad de disconfort – senzaţia de presiune pe sân nu este deloc plăcută, iar doamnele care au trecut prin experienţa unei mamografii îmi vor da dreptate.

Complementară mamografiei, ca modalitate imagistică, este ecografia mamară: mult mai indicată în special femeii tinere, şi complet lipsită de riscuri (pentru formarea imaginii se folosesc ultrasunete, nu radiaţii).

Mamografia şi ecografia mamară au fost mult timp recomandate ca fiind proceduri de rutină, periodice, menite a permite depistarea cât mai devreme a cancerului mamar. În ultima vreme, însă, apar din ce în ce mai des rezerve: se spune mai nou despre mamografie că nu ar fi indicată ca test periodic, de rutină, preventiv – ci doar în acele cazuri în care este absolut necesară.

Pentru depistarea precoce a cancerului mamar, poţi în continuare recurge la ecografie: este rapidă, este ieftină, este mult mai accesibilă decât mamografia. Poti de asemenea recurge la unele teste de sânge, care îţi vor fi recomandate de medicul de familie sau medicul ginecolog.

Este însă bine să ştii (şi despre asta puţini medici ginecologi îşi găsesc timp să discute) să îţi palpezi singură sânii. Un tutorial foarte bine făcut poţi găsi aici (probabil am să revin chiar eu cu unul propriu) şi despre asta am discutat destul de detaliat şi cu dr. Elena Voiculescu în emisiunea dedicată controalelor periodice ale femeii.

Rezervele care apar legate de mamografie şi valoarea ei preventivă în depistarea cât mai precoce a cancerului de sân sunt legate de vechimea studiilor care arată utilitatea ei (repet, vorbesc despre valoarea ei preventivă, nu ca instrument de diagnostic!) – cele mai recente studii fiind aparent de pe la începutul anilor ’90.

Efectuarea de controale mamografice periodice, preventive aparent nu influenţează deznodământul (mortalitatea) mai mult decât controlul (consultul) periodic. Şi asta în condiţiile în care raportul dintre beneficiile aduse de mamografie şi riscurile implicate de aceasta nu este pe cât de favorabil se credea.

Un rezultat favorabil, normal la mamografie pare să fie dăunător: aparent, femeile care au o mamografie normală „se culcă pe o ureche” şi neglijează controalele periodice la ginecolog. Mai mult, se pare că o parte importantă a personalului sanitar (medici, asistente) şi chiar a pacientelor au expectaţii nerealiste legate de mamografie.

 

Concluzia? Fă mamografie, dar numai atunci când medicul tău (de familie sau ginecolog) o consideră necesară.

Răzvan

Medic de familie. Ecografist. Realizator TV. Speaker. Blogger.
Am si eu niște păreri personale si vreau să le împart cu tine, dar am niste conditii: citeste-le, te rog! Dupa care, hai sa discutam: civilizat, te rog!
Verifica lista de servicii si, daca te pot ajuta, contacteaza-ma!

Curriculum vitae - Servicii - Contact

Toate articolele - pagina mea

Retele sociale:
TwitterFacebookLinkedInGoogle PlusYouTube

14 comentarii despre “Despre mamografie, pe scurt

 • Sonoelastografia nu este o varianta mai buna? Exista un studiu publicat in British Medical Journal, preluat partial si de New York Times (eu aici l-am gasit) care o recomanda. I-am dat share la momentul respectiv. Sper sa il mai gasesc.

  • Nu, nu este ‘mai bună’. Investighează aspecte diferite, complementare. Fiecare aduce anumite informații. Ambele au rolul lor în diagnostic, ambele sunt utile, fiecare are indicațiile ei.
   🙂

  • Pentru că investighează aspecte diferite și au rezoluții diferite.
   Pentru anumite modificări, este suficienta doar una dintre ele.
   Sunt insa situații când sunt necesare ambele. Sau chiar și alte investigații.
   E ca la poveștile cu detectivi. Aduni indicii. Ca sa ajungi la diagnostic.

  • Nu întotdeauna, dar uneori sunt necesare ambele.

   Simplist vorbind: mamografia ‘vede’ un nodul – ca există. Ecografia spune de exemplu dacă este sau nu vascularizat (tumora este intens vascularizata) sau ce consistenta are (lichid, solid, semisolid) etc.

   Corelând toate datele, se pune un diagnostic.

   Din păcate ‘imdustria’ medicala nu mai permite o comunicare suficienta (=eficienta) 🙁

  • Am experienta ca pacient in ceea ce priveste mamografia. Este destul de neplacuta, in special pentru femeile cu sani mai mici. Pe de alta parte, dupa ce am facut mamografia… de cateva ori mi s-a recomandat ecografia, spunandumi-se ca este mai relevanta. Intrebarea(rile mele sunt) mea este: De ce sa ne iradiem? De ce sa suferim traumatisme fizice si psihice? De ce sa dam niste bani De ce, daca aceasta investigatie nu este relevanta? 

  • Am inteles. Multumesc! Nu mi-a explicat nimeni pana acum ca sunt necesare ambele. 

  • Multumesc pentru lamuriri! Ca intotdeauna, explicatii si pentru intelesul nespecialistilor. 

 • Am făcut, în urma cu trei ani, mamografie și ecografie pentru ginocomastie. Mi s-a spus sa repet ecografia dar am neglijat (volumul rămânând constant). S-ar impune o noua ecografie?

  • Nu știu care sunt motivele pentru care s-a recomandat repetarea – dar voi porni de la premisa ca dacă un coleg a considerat necesar, chiar era necesar sa fie repetata…

 • Am făcut cândva mamografie, la recomandarea medicului de familie.

  În timp ce îmi făceau mamografie…și după, mă auzeam înjurând pe toți sfinții și împărații…și știința.

  Nasol rău…

  În final…dupa mamografie, doctorul mi-a făcut și ecografie…ca să se asigure, de rezultat.

  Și m-am liniștit…

Comentează articolul: