Medicamente (de) compensate

Zilele trecute, dom’ Gigi, pacient de-al meu, mă întreabă supărat „ce compensare e aia dom’le, că mi-a luat-o inima la galop când mi-a zis farmacista cât mă costă medicamentele compensate?”.

Compensate sau gratuite?

La data redactării, sistemul de compensare a medicamentelor de către casa de asigurări e construit în jurul mai multor liste: lista de „gratuite” (sau „100%”), lista „de 50%” şi lista pentru „90%”.

De ce ghilimele? Pentru că acel procent din preţ care este suportat de casa de asigurări are o „şmecherie” pe undeva pe acolo. Sau chiar mai multe.

farmacie

De ce suferă farmacia?

Compensarea procentuală este, trebuie să recunoaştem, în dezavantajul farmaciei: la finalul lunii, farmacia transmite reţetele compensate eliberate către casa de asigurări; casa de asigurări plăteşte sumele compensate (acei 50%, 90% sau 100%) cu oarece întârziere: farmacia a plătit furnizorul (distribuitorul) cu numerar pentru medicamentul tău, când l-a adus efectiv pe raft; din momentul în care tu plăteşti farmaciei contribuţia ta la medicamentul compensat şi momentul în care farmacia îşi primeşte şi restul de bani („compensarea”) de la casa de asigurări, trece de obicei cel puţin o lună (în scenariul cel mai optimist). Farmacia „păsuieşte” deci casa de asigurări, dar farmacia nu e mai niciodată „păsuită” de distribuitor – aşadar sistemul presupune blocarea unor sume de bani pe termen de 1-2 luni.

Confuzia se naşte pornind de la aşteptările tale: ai vrea (spera?) ca acel procent de compensare să fie din preţul trecut pe medicament, nu? Ei bine, nu e aşa.

 

Preţul de raft

Avem pe de o parte preţul de raft, adică preţul care este trecut pe medicament în farmacie. Şi care diferă, de la o farmacie la alta, uneori chiar şi în cadrul aceluiaşi lanţ de farmacii: este cel care conţine adaosul comercial al farmaciei respective (marja lor de profit, dacă vreţi: cât pun ei, procentual, peste preţul la care cumpără medicamentul de la furnizor/distribuitor).

farmacie raft

 

Preţul de referinţă

Avem însă şi preţul de referinţă, un preţ stabilit de [ptiu, nuş’ de către cine: casa de asigurări (CNAS) sau minsterul sănătăţii (MS) – ruşine să-mi fie, da’ nu contează în explicaţie, vei vedea!]. Preţul de referinţă poate fi consultat de medic (când eliberează reţeta, în programul care permite eliberarea reţetei compensate) şi de farmacist (în programul ăla complicat care scanează reţeta) – ambele dând des erori.Este, dacă vrei, preţul cel mai ieftin (să zicem) pentru o anumită clasă de medicamente (de obicei, o substanţă activă).

Preţul de referinţă este cel pentru care se compensează un anumit procent – şi nu preţul de raft!

 

Cum funcţionează?

Să zicem că ai nevoie să cumperi medicamentul X.

Preţul plătit de tine este:
preţul de raft – [(%compensat) x (preţ de referinţă)]

farmacie computer

Poţi avea, deci, două situaţii:

❗ (1) Preţul de raft diferă de preţul de referinţă: 

E situaţia cea mai frecventă: te duci la farmacie, verifici preţul: costă „la liber” 16 de lei. Ăsta fiind preţul de raft. Dar preţul de referinţă pentru acel medicament e 10 lei (exemplu ales aleatoriu, ca să dea „mai bine” la calcule).

În funcţie de lista de compensare a medicamentului (100%, 90% sau 50%), vei plăti:

 • dacă e „la gratuite”: 16 lei – (100% x 10 lei) = 6 lei
 • dacă e „la 90%”: 16 lei – (90% x 10lei) = 16 – 9  = 7 lei
 • dacă e la „50%”: 16 lei – (50% x 10lei) = 16 – 5  = 11 lei

❗ (2) Preţul de raft este preţul de referinţă: 

Adică, preţul de la raft este acelaşi cu preţul de referinţă, şi anume 10 lei să zicem:

 • dacă e „la gratuite”: 10 lei – (100% x 10 lei) = 0 lei (chiar e gratuit!)
 • dacă e „la 90%”: 10 lei – (90% x 10lei) = 10 – 9  = 1 leu
 • dacă e la „50%”: 10 lei – (50% x 10lei) = 10 – 5  = 5 lei

farmacie cumparator

 

Mă costă la fel în orice farmacie?

Preţul de referinţă e acelaşi, indiferent de farmacie. Altfel spus, casa de asigurări plăteşte aceeaşi sumă pentru acelaşi medicament, indiferent de farmacia din care îl cumperi. Dar farmaciile au adaos comercial diferit. Prin urmare, preţul plătit de tine diferă…

 

Eu iau X dar pe reţetă scrie altceva

Asta pentru că medicul nu are voie să prescrie folosind denumirea comercială (numele medicamentului care e trecut pe cutie), ci doar folosind denumirea comercială internaţională (substanţa activă, dacă vrei).

 

Cine şi de ce te păcăleşte?

farmacie reteta

Într-o lume ideală, nimeni. În realitate:

 • Statul? Mai mult sau mai puţin. Ar fi, zic eu, datoria statului să te informeze asupra drepturilor şi obligaţiilor tale. Pentru că dacă nu le ştii, poţi fi dus(ă) de nas.
 • Medicul? Nu prea are cum.
  Nu poate influenţa (alege) medicamentul care va fi eliberat din farmacie – deci nu are cum favoriza un producător sau altul.
  Nu te poate trimite doar la o farmacie – deci nu poate favoriza nicio firmă.
  Este plătit pentru că a prescris o reţetă compensată/electronică – şi plata e aceeaşi dacă reţeta e simplă sau compensată.
  Dacă îţi recomandă un anumit medicament sau o anumită farmacie – e la latitudinea ta să discerni între un ajutor sincer şi posibile interese de culise ale medicului.
 • Farmacistul? Poate, mai degrabă.
  Pentru că dacă te convinge să cumperi medicamentul cu preţul de raft cel mai mare pentru acelaşi preţ de referinţă, a câştigat pe seama ta profitul maxim pentru acel medicament.
  Există şi farmacişti care pun mai presus reputaţia şi au principii, dar şi farmacişti care pun mai presus de orice profitul fără scrupule.
  Este iar alegerea ta.

 

Cum alegi medicamentul?

medicamente pastile pilule

 • Întreabă:
  Medicul: care produs consideră că e mai bun? Se poate alege un tratament mai ieftin?
  Există tratamente ieftine. Există tratamente comode (o pastilă care conţine două sau mai multe ingrediente active costă mai mult decât pastilele cu ingredientele respective luate separat; o formulă cu eliberare modificată, care se ia mai rar, costă mai mult decât varianta nemodificată).
  Farmacistul: pentru care medicament preţul de referinţă şi cel de raft coincid? Care este adaosul comercial din farmacie?
 • Documentează-te: eu unul aflu de la pacienţi că, de exemplu, un anumit lanţ de farmacii are preţurile „mai de Doamne-ajută” şi e mai ieftin decât celelalte.
 • Alege liber, în cunoştinţă de cauză, şi nu sub presiunea momentului („nu mai am pastile pentru azi”).

Răzvan

Medic de familie. Ecografist. Realizator TV. Speaker. Blogger.
Am si eu niște păreri personale si vreau să le împart cu tine, dar am niste conditii: citeste-le, te rog! Dupa care, hai sa discutam: civilizat, te rog!
Verifica lista de servicii si, daca te pot ajuta, contacteaza-ma!

Curriculum vitae - Servicii - Contact

Toate articolele - pagina mea

Retele sociale:
TwitterFacebookLinkedInGoogle PlusYouTube

10 comentarii despre “Medicamente (de) compensate

 • Mai clar de-atat nu se poate. Multumim! 

 • vconstantinv

  on

  Desi mi-am propus sa nu va mai contrazic dar fiind vorba de farmacii nu ma pot abtine.
  NU, NU farmaciile au de patimit. Ele castiga ENORM!!! Pai ce alta explicatie poate fi atunci cand acestea se dezvolta in progresie exponentiala!!! La mine in oras lantul de farmacii [fără denumiri, vă rog!] au spatii la fiecare colt de strada!!! Ba se si „lipesc” de farmaciile mici sau le iau sediile. Multe dintre acestea au dat faliment.
  Vor fi luand ele cu intarziere diferentele de la CNAS dar asta nu le impiedica / miscoreaza veniturile.
  Cunosc bine in Bucuresti o farmacista, mare guraliva la TV pe la mijlocul anilor ’90, care are o vila in zona lacurilor din sector 1 pe care ar fi invidios chiar si fostul presedinte!
  In urma cu 2 ani pretul la [fără denumiri, vă rog!] la o farmacie obisnuita era de 28 de lei iar la cele de mai sus: 40, respectiv 45!!!
  In urma cu 10 ani am stat de vorba cu un farmacist evreu, nascut in Romania, mi-a spus ca in Israel preturile medicamentelor sunt stabilite de stat.
  Imi cer scuze pentru deranj.
  Cu stima!

  P.S. Revin cu rugamintea de a ma ajuta sa ma inregistrez pe Forum.

  • Re: farmacii
   Nu am spus ca farmaciile au de suferit, ci doar am aratat de ce compensarea le dezavantajeaza (si) pe ele.
   Scopul articolului este sa sublinieze ce presupune compensarea si nu sa analizeze veniturile unei farmacii.
   Citiţi, vă rog, atent!

   Re: înregistrare forum.
   Aţi definit un nume de utilizator care conţine spaţii. Încerc să remediez, dar aparent nu este simplu.

 • Ileana

  on

  O intrebare va rog daca am reteta compensta de la medicul cardiolog din26.10 pe care am cumparat-o pe 10.11, pot beneficia tot luna noiembrie de reteta compensata de la medicul de familie cu alte medicamente scrise in scrisoarea medicala de specialisti respectiv neurolog si urolog, cu mentiunea ca internarea a fost int-un judet, iar eu am medic de familie in alt judet..???

  • Descrieți mult prea multe variabile… Cel mai Simu este a discutați cu medicul dvs de familie 🙂

   Se ia în calcul data emiterii rețetei de către medic, nu data ridicării de la farmacie. 🙂

 • Problema este cu adevarat delicata atunci cand o persoana cu handicap constata ca trebuie sa plateasca pentru medicamente cand in legea 448/2006 art 10 spune clar:

  „Persoanele cu handicap beneficiază de asistenţă medicală gratuită, inclusiv de medicamente gratuite, atât pentru tratamentul ambulatoriu, cât şi pe timpul spitalizării, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în condiţiile stabilite prin contractul-cadru.”

  Deci indiferent de calculele celor trei zeitati ce vegheaza la sanatatea dizabilului…. „medic farmacie cnas” acesta nu ar trebui sa plateasca nimic pentru medicamente sau actul medical, dar realitatea este ca de fiecare data platim pentru reteta si nu putin.
  Tin sa mentionez ca in cele mai multe cazuri persoana cu handicap are un tratament de baza de care depinde nu doar calitatea vietii ci viata insasi.

  • Mă scuzați dar…. Ironia la adresa medicilor și a farmaciștilor e gratuită: regulile pentru compensare le stabilește CNAS si/sau guvernul prin Ministerul sănătății. Nici medicii și nici farmaciștii nu va pot acorda gratuitate decât dacă suporta din buzunarul propriu….

   Stați liniștit: în teorie și medicii beneficiază de gratuitate. Și eu îmi plătesc medicamentele, exact ca și dvs…

   https://www.emcb.ro/article.php?story=2008020614123396

   • Nu am postat cu intentia de a ironiza pe cineva chiar daca sunt indreptatit sa o fac din postura unui tata care are un copil dizabil iar un altul decedat la upu din indolenta si incompetenta celor de garda (nu intru in amanunte).
    Detaliile despre cine ar trebui sa suporte diferenta in nici un caz nu ar trebui sa intereseze beneficiarul unui drept stabilit clar printr-o lege iar de fiecare data la capatul lantului sunt eu care deschid portofelul.
    Ironia nu este gratuita deoarece umilinta unui dizabil incepe de la usa medicului unde asteapta uneori ore si continua la tejgheaua unui agent economic care vrea sa scoata profit cu orice pret.
    In Italia spre exemplu medicamentele gratuite sunt complet gratuite indiferent de circumstante, iar daca ai programare la medic la ora h cand ajungi acolo iei un bilet si te ghidezi dupa un sistem electronic care-ti anunta randul iar asteptarea nu dureaza mai mult de 15 minute si binenteles un medic de familie nu are un portofoliu de peste 2000 de pacienti.
    Am postat doar in ideea de a afla si altii o alta poveste nefericita despre un sistem care scoate mai multi bani din medicamente decat altii din afacerile cu armament.

    • Nu ati ironizat, dar ati scris pe pagina mea.
     Care alta vina nu am decat ca am incercat sa lamuresc omul asuăpra felului in care este conceput sistemul.
     Eu unul am iesit si am declarat public ca sistemul este defectuos (aici de exemplu).

     E un principiu pe care il vad foarte des in Romania: ne racim gura de pomana la colt de strada, in loc sa atacam pe cei care sunt de fapt vinovati. De ce nu ingropati in hartii ministerul, guvernul sau CNAS? De ce va irositi timpul si energia povestindu-mi mie (care nu va pot ajuta cu nimic) in loc sa atacati adevăratele „deităţi” omnisciente şi omnipotente responsabile de ne-aplicarea legii?

     Cum vă spuneam: condiţiile în care eu, medicul, pot prescrie un medicament compensat / gratuit sunt reglementate prin lege (contract cadru cu CNAS, etc): nu sunt mai presus de lege.
     Condiţiile in care farmacistul vă poate elibera un medicament compensat / gratuit sunt reglementate prin (aproximativ) aceleaşi legi (alte paragrafe).

     Ce incerc să spun este că vă vărsaţi (poate!) oful şi (poate!) uneori chiar şi nervii pe alţii care sunt victime ale aceluiaşi sistem disfuncţional.

     În paranteză fie spus, CNAS este de vină şi pentru limita de „minim” 800 de pacienţi / medic de familie (dacă veţi avea răbdarea să citiţi interviul din linkul de mai sus, îmi veţi afla şi poziţia vizavi de asta). Şi pentru „nevoia” de a ajunge la 2-3000 de pacienţi.

     Ştiaţi că pentru fiecare consultaţie pe care o faceţi la medicul de familie, medicul dvs. de familuie este platit doar cu 11 lei (venit brut, din care se scad taxe, impozite, utilităţi, salariul asistentei şamd)? Sau că, în plus faţă de asta, medicul dvs. mai ia in plus undeva la 45-50 de lei pe an, plătiţi în 12 tranşe lunare, pentru faptul că sunteţi înscris pe lista lui? Oare câte lucruri sunteţi dvs. să faceţi pentru aceşti 11 lei?

     Şi încă ceva: cunosc mai bine decât dvs. lacunele sistemului în materie de lipsa facilităţilor pentru persoane cu dizabilităţi: am avut un frate, care s-a prăpădit în 2007, la 23 de ani, care a fost cu handicap de grad I (tetrapareză spastică): nu vreţi să ştiţi ce multe sunt acum în plus faţă de ce era atunci. Am trecut prin ce treceţi dvs. şi ca medic, şi ca aparţinător/îngrijitor.

     Aşadar, încă o dată, mustraţi pe cei cu adevărat vinovaţi… Nu pe cei care se constituie in interfata sistemului…
     Nu medicul care vă emite reţeta poartă vina pentru regulile pe care trebuie să le respecte.
     Nici farmacistul care v-o eliberează…

Comentează articolul: