Ţigara electronică este toxică!

Am scris, deja, din propria experienţă, despre fumat: care sunt efectele fumatului, cum am renunţat la fumat, ce câştigi când renunţi la fumat, cum combaţi sevrajul. Când încercam să renunţ la tutun (că am mai avut o tentativă, cu câteva luni înainte, eşuată) am încercat inclusiv ţigara electronică. De ce am eşuat folosind ţigara electronică?

Păi, în primul rând, prima zi în care am fumat ţigara electronică mi-a fost rău. De ce? Simplu: când fumezi o ţigară, controlezi doza maximă de nicotină inhalată: fumezi ţigara până la capăt, apoi te opreşti. Fumând eu ţigară electronică, am tot aspirat… şi cum nu se termina ţigara, m-am oprit când dădeam semne de intoxicaţie cu nicotină (1): greaţă, durere de cap, transpiraţie, senzaţia că nu am aer. Da, nicotina te intoxică, şi în doze suficient de mari te poate chiar ucide!

În al doilea rând, ţigara electronică este o modalitate de a pasa răspunderea pentru ceea ce faci (şi a da vina pentru eşecul tău) altcuiva. Ştii, ceva gen „eu vreau să mă las de fumat, dar uite, ţigările electronice nu funcţionează”.

tigara electronica

Timp de vreo două săptămâni nu am fumat decât ţigară electronică, dar după aceea simţeam nevoia să revin la ţigara normală: „aia electronică n-are gust”.

După vreo lună de folosit ţigara electronică (juma’ de lună doar electronică, juma’ de lună de folosit în paralel, electronică şi „afumătoare”) am început să „uit” să încarc bateria. Apoi ţigara electronică „era grea” şi rupea buzunarul. Şi a rămas într-un fund de sertar unde a aşteptat, cuminte, să fie aruncată.

Abia apoi am început să fac ceea ce orice om normal ar face (probabil mă prostisem de la fumat, de n-am făcut din capul locului): să caut informaţii despre ţigara electronică.

Cum am spus deja, ţigara electronică nu te scapă de dependenţă pentru că în continuare conţine nicotină. Mai mult, inhalezi nicotina şi o expiri ca să poată fi inhalată şi de cei din jurul tău (care nici nu vor simţi că o inhalează).

tigara electronica 4

Se spune că soluţia folosită pentru ţigara electronică este sigură. Poate: la temperatura camerei, însă – se pare că nu există studii care să ateste că prin încălzire compuşii respectivi rămân stabili şi în continuare nu sunt nocivi. Şi asta, pentru că ţigările electronice nu sunt reglementate ca produse medicale, nici ca suplimente. Urmăreşte cu atenţie: nu au marcaje care să indice un număr de autorizaţie, un for de reglementare şi niciun alt indicator al calităţii / verificării lor.

Rezultă că, spre deosebire de guma de mestecat cu nicotină şi celelalte produse menite să ajute în renunţarea la fumat, compoziţia soluţiilor de nicotină poate varia, şi încă mult.

Concentraţia nicotinei poate varia astfel între 0 şi 29mg, şi de cele mai multe ori apropiată de concentraţia raportată pe etichetă (2), dar randamentul la atomizarea soluţiei duce la o mare variabilitate a concentraţiei în vaporii rezultaţi (3).

Există cercetători (Trehy) care au demonstrat că obiceiurile utilizatorului de ţigară electronică, alături de performanţele dispozitivului, pot influenţa concentraţia nicotinei în vapori (4, 5); tangenţial, acelaşi autor a identificat situaţii în care deşi eticheta preciza că produsul nu conţine nicotină, produsul conţinea efectiv nicotină (4).

Glicerina şi propilen-glicolul, „baza” soluţiei pentru fumat, odată încălzite sunt descompuse în aldehide (formaldehidă, acetaldehidă), care odată inhalate pot fi responsabile de apariţia cancerului (6).

tigara electronica

Substanţele prezente în vaporii rezultaţi din ţigara electronică sunt citotoxici, efectele cele mai pronunţate putând fi observate în cazul sarcinii (ţigara electronică poate fi extrem de periculoasă pentru formarea şi dezvoltarea copilului nenăscut)(7).

Propilen-glicolul, chiar nemodificat, poate fi nociv pentru sistemul nervos, respirator, endocrin, urinar, şi este toxic la nivelul ficatului (8).

Nanoparticulele conţinute de vaporii formaţi favorizează astmul, accidentele vasculare cerebrale, bolile de inimă şi diabetul. (9)

Datele ştiinţifice valide, reale, sunt în concluzie insuficiente pentru a justifica pretenţiile emise de producătorii şi distribuitorii de ţigări electronice: chiar dacă aerosolii conţin, poate, mai puţine substanţe nocive, aerosolii aduc alte substanţe nocive a căror influenţă asupra sănătăţii este insuficient cunoscută.

Au fost identificate, în aburii rezultaţi din atomizorul ţigării electronice: aldehide, nitrozamine, metale (cadmiu, nichel, plumb, crom), diverşi alcaloizi, hidrocarburi policiclice aromatice, compuşi organici volatili (toluen, xilen) (10).

Nu există studii care să susţină că ţigara electronică ajută în renunţarea la fumat, ţigara electronică nefiind recunoscută ca atare de foruri internaţionale (FDA, EMA); există chiar studii care susţin că rata succesului la renunţarea la fumat nu este influenţată de folosirea ţigării electronice (11).

Datele existente nu permit evaluarea corectă a impactului ţigărilor electronice asupra populaţiei (12).

tigara electronica 3

Sunt prin urmare nedemonstrate şi nefondate (13) pretenţiile emise de producătorii şi comercianţii de ţigări electronice cum că:

 • ţigările electronice ar putea ajuta în renunţarea la fumat şi/sau ar fi eficiente în acest scop (nu există studii care să o ateste!)
 • ţigările electronice ar fi sigure, sănătoase, fără efecte secundare (insuficient demonstrat, în afara controlului autorităţilor de resort);

Aşadar, dacă voiai să te minţi singur(ă) că vei reuşi să faci ceva cu ajutorul ţigării electronice, RENUNŢĂ: s-ar putea să îţi faci mai mult rău decât bine!

Răzvan

Medic de familie. Ecografist. Realizator TV. Speaker. Blogger.
Am si eu niște păreri personale si vreau să le împart cu tine, dar am niste conditii: citeste-le, te rog! Dupa care, hai sa discutam: civilizat, te rog!
Verifica lista de servicii si, daca te pot ajuta, contacteaza-ma!

Curriculum vitae - Servicii - Contact

Toate articolele - pagina mea

Retele sociale:
TwitterFacebookLinkedInGoogle PlusYouTube

24 comentarii despre “Ţigara electronică este toxică!

 • anonim

  on

  Va urmaresc de mult timp blogul si am remarcat ca, in general, scrieti articole destul de bine documentate. In ceea ce priveste aceste articol, despre tigara electronica, imi pare rau ca, la fel ca alti medici, ati ales sa prezentati partial informatiile. Pentru toate informatiile negative, daca veti intra pe blogul meu veti gasii contraargumente, pentru ca le-am cam dezbatut pe toate.

  Cea mai denaturata informatie pe care ati scris-o, este ca tigara electronica nu te ajuta sa renunti la fumat. Pe langa faptul ca sunt studii care sa demonstreze acest lucru, cel mai puternic argument care demonstreaza acest lucru sunt cele cateva milioane de vaperi care au reusit sa renunte la tigarile clasice, folosind acest produs.

  Nu ma intelegeti gresit, sunt pro pentru renuntarea fara niciun ajutor, insa daca nu se poate cred ca tigara electronica este cea mai buna alegere.

  Imi pare rau ca v-a trebui sa va etichez, la fel ca si pe alti doctori din Romania, si sa sustin ca, ati uitat care va este menirea, aceea de a va ajuta pacientii si de a va preocupa sanatatea lor! Ca sa faceti acest lucru mai intai trebuie sa va informati corect si apoi sa dati sfaturi… altfel nu va deosebiti cu Gigel de la contul blocului care da sfaturi!

  • in general, scrieti articole destul de bine documentate.

   Vă rog să precizaţi care consideraţi că nu sunt.

   ati ales sa prezentati partial informatiile.

   Am prezentat informaţiile validate ştiinţific la care am avut acces. Dacă aveţi informaţii serioase, studii clinice în publicaţii recunoscute etc va rog să îmi postaţi link-uri.

   Pentru toate informatiile negative, daca veti intra pe blogul meu veti gasii contraargumente, pentru ca le-am cam dezbatut pe toate.

   • se scrie corect „găsi”. Un singur „i”. http://dexonline.ro/definitie/g%C4%83si
   • pe blogul dvs. voi găsi argumente ca să cumpăr, pentru că sunteţi comerciant/ă
   • eu am combătut şi adus argumente (link/referinţe bibliografice); dacă doriţi să mă combateţi pe blogul meu, aduceţi dvs argumentele pe blogul meu, sub formă de link; conform condiţiilor de utilizare a site-ului, însă, îmi rezerv dreptul de a şterge orice link în scop publicitar.
   • argumentele mele au fost link-uri către publicaţii independente, nu către informaţiile publicate de mine; dacă doriţi să argumentaţi, nu vă bazaţi pe informaţii susţinute de dvs.;

   Cea mai denaturata informatie pe care ati scris-o, este ca tigara electronica nu te ajuta sa renunti la fumat.

   Citiţi atent. Limbajul injurios nu maschează faptul că am indicat sursa informaţiei.
   Un studiu riguros, de tip analiză longitudinală, a demonstrat pe un număr semnificativ de persoane că NU ESTE NICIO DIFERENŢĂ de succes în renunţarea la fumat între cei care au folosit si cei care nu au folosit ţigara electronică.
   Repostez link-ul, poate aveţi probleme la depistarea lui:

   sunt studii care sa demonstreze acest lucru

   Rog postaţi link-uri către măcar două dintre ele. Apoi discutăm.

   cateva milioane de vaperi care au reusit sa renunte la tigarile clasice, folosind acest produs.

   Precizaţi vă rog sursa credibilă a informaţiei.
   Altminteri, pot susţine şi eu fără a demonstra că fiecare „vaper” care s-a lăsat este dependent de nicotină în continuare.

   cred ca tigara electronica este cea mai buna alegere.

   1. eu nu scriu şi nu recomand ceea ce cred, ci ceea ce este demonstrat ştiinţific. dincolo de părerile mele personale.
   Deontologia şi jurământul hipocratic îmi cer să prezint lucrurile imparţial, dincolo de credinţele mele proprii.
   2. Credeţi ce doriţi, dar pe blogul dvs. şi nu pe al meu. Iar dacă dvs. credeţi, asta nu înseamnă că ceea ce credeţi este adevărat sau obligatoriu pentru ceilalţi.
   3. Normal că credeţi că chestia din vânzarea căreia trăiţi este bună; dacă scad vânzările, vă scad veniturile.

   Imi pare rau ca v-a trebui sa va etichez, la fel ca si pe alti doctori din Romania, si sa sustin ca, ati uitat care va este menirea, aceea de a va ajuta pacientii si de a va preocupa sanatatea lor! Ca sa faceti acest lucru mai intai trebuie sa va informati corect si apoi sa dati sfaturi… altfel nu va deosebiti cu Gigel de la contul blocului care da sfaturi!

   1. Se scrie „va trebui”, nu „v-a trebui” – vezi gramatica limbii române. Pe vremea mea, se făcea în clasa a VIII-a.
   Sursa: http://dexonline.ro/definitie/va
   2. Să mă iertaţi, dar nu v-am cerut nici etichete, nici aprecieri. Nu sunteţi de acord cu informaţia publicată, argumentaţi: insulta nu este un argument.
   3. Accept să iau sfaturi de la dvs când vă veţi asuma un nume, o pregătire academică similară sau într-un domeniu care are de a face cu medicina, sănătatea, biotehnologia etc. Până atunci, păstraţi-vă sfaturile şi eventual formulaţi-le corect gramatical.

   Cu stimă,
   (pentru dvs.) Dl. Dr. Gigel.
   (pentru restul) Răzvan

 • anonim

  on

  1. Ati afirmat ca tigara electronica nu te scapa de dependenta. Gasiti pe blogul meu povestea unei doamne care a reusit sa renunte la tigari, inclusiv la cea electronica. Detalii aici: [LINK CĂTRE SITE-ul DVS CENZURAT] si aici [LINK CĂTRE SITE-ul DVS CENZURAT]. Este doar un exemplu, daca o sa mai cautati pe internet o sa mai gasiti si altele.

  2. Tigarile electronice nu sunt nici medicamente, nici suplimente. Tigarile electronice sunt o alternativa pentru tigarile din tutun si asa ar trebui sa fie si reglementate. Subiectul dezbatut pe larg, il gasiti aici http://www.ijdp.org/article/S0955-3959(14)00210-2/abstract

  3. Un studiu realizat in 2013 demonstreaza ca tigara electronica provoaca daune nesemnificative asupra celulelor, spre deosebire de tigarile din tutun. Detalii gasiti aici: [LINK CĂTRE SITE-ul DVS CENZURAT].

  4. Tigara electronica nu are efecte nocive asupra inimii. Studiu gasiti aici http://www.escardio.org/about/press/press-releases/esc12-munich/pages/acute-effects-electronic-cigarettes-heart-damage.aspx

  Despre diabet nu am cunostinta de niciun studiu, insa am cunoscut multi fumatori diabetici, care dupa ce au apelat la tigara electronica le-a scazut glicemia si au spus ca se simt mai bine.

  5. Nu in ultimul rand un studiu care demonstreaza cat de eficienta este tigara electronica http://www.ecigarette-research.com/web/index.php/research/2014/152-world-survey

  Am incercat sa va raspund cu argumente si studii la informatiile pe care le-ati prezentat. Sunt doar cateva insa, asa cum stiti foarte bine, internetul este plin de informatii sunt convins ca veti mai gasi si altele.

  Desi nu am pregatire „academică similară sau într-un domeniu care are de a face cu medicina, sănătatea, biotehnologia etc ” cunosc foarte bine ce se intampla in acest domeniu. Totul a pornit de la pasiunea mea pentru acest dispozitiv care m-a ajutat sa scap de fumat, dupa 16 ani. Pentru mine este foarte important sa ma informez inainte sa bag ceva in mine. Mai mult decat atat, cand stiu ca sunt atatia oameni care imi citesc blogul, cu atat mai mult ma straduiesc sa fiu la curent cu ultimele studii.

  Va respect punctul de vedere, insa nu pot sa fiu de acord cu el. Cel mai tare ma deranjeaza, ca un om aflat in pozitia dvs. incearca sa induca in eroare fumatorii, prezentand informatii bazate pe experientele personale. Altfel nu imi explic, cum puteti sa afirmati ca tigarile electronice nu sunt eficiente, din moment ce exista cca 7 milioane de vaperi numai in Europa. O dovada mai clara nu cred ca poate exista ca un produs este eficient.

  Va rog sa imi scuzati greselile gramaticale, am 40 de ani si inca mai invat. Stiu ca nu este o scuza, dar incerc, ca orice om, sa evoluez si sa ma perfectionez. Imi pastrez dreptul de a recomanda pe blogul meu ce produse consider ca sunt bune, la fel ca si dvs. de altfel…

  • 1. Simpla asociere dintre două evenimente nu implică neaparat cauzalitate.
   Dacă eu mă scobesc în nas de fiecare dată când mănânc îngheţată şi îngheţata mă strică la stomac, nu înseamnă că scobitul în nas este cauza pentru care mă stric la stomac.
   Una, două sau o sută de episoade anecdotice nu sunt studiu. Şi am cenzurat link-urile pentru că v-am precizat clar că nu doresc să răspundeţi cu link-uri către site-ul dvs.:
   „argumentele mele au fost link-uri către publicaţii independente, nu către informaţiile publicate de mine; dacă doriţi să argumentaţi, nu vă bazaţi pe informaţii susţinute de dvs.;”

   2. Articolul citat de dvs are două ultime paragrafe care ar trebui să vă răspundă:

   Beyond all those limitations to the logic of their presentation, Farsalinos and Stimson fail to even discuss the biggest potential downsides of e-cigarettes, from the threat to secondhand smoke bans, to dual use, to tobacco product brand extension and marketing, as well as the renormalisation of smoking behaviour.

   Finally, the authors include a Conflict of Interest statement noting two types of support from e-cigarette manufacturers. This does not disqualify them from the right to issue a Commentary, but it is both remarkable and unusual to ever see researchers in the field of smoking and health mention “the positive experience of nicotine” and the “joy and pleasure” of cigarettes. One is always reminded at such times of Upton Sinclair’s dictum: “It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends on his not understanding it.”

   http://www.ijdp.org/article/S0955-3959(14)00210-2/fulltext (acc. 6.apr.15)

   Prin urmare, cercetătorii citaţi de dvs., Farsalinos şi Stimson, sunt pe ştatul de plată al unor producători de ţigari electronice şi nu independenţi.
   Ceea ce face ca cercetarea lor să fie privită cu suspiciune, iar articolul citat de dvs ridică exact probleme ridicate şi de mine în material: insuficienta documentare şi cunoaştere a efectelor vaporilor respectivi.

   3. Lăsând la o parte că era vorba de link către articolul de pe blogul dvs., materialul de pe site-ul dvs face trimitere tot la Farsalinos. Care e plătit de producători de ţigări electronice.
   Deci argumentul nu este valid.

   4. Materialul ar fi credibil dar are două lacune majore:
   #1. Datează din 2012 deci este cu cel puţin doi ani mai vechi decât materialele citate de mine. Adică ACESTA şi ACESTA
   #2. Materialul respectiv este semnat de Farsalinos. Care cum am repetat deja mai sus este plătit de producător(i) de ţigări electronice.

   5. NU este un studiu ce aţi furnizat, ci anunţul aceluiaşi Farsalinos (dap, aţi reţinut: este plătit de producătorii de ţigarete electronice) cum că a trimis un articol spre publicare. Care însă nu a fost încă publicat. Şi care, din descrierea furnizată de primul dvs. link, este ceea ce se cheamă un sondaj şi nu un studiu efectiv. Adică ei au întrebat şi primit răspunsuri. Fără a valida/verifica informaţia. Ceea ce nu are aceeaşi putere statistică cu un studiu clinic efectiv, care este supus unor rigori. Revedeţi, vă rog, linkul propus de dvs. şi recitiţi cu atenţie.

   V-am rugat să furnizaţi o sursă a statisticilor aruncate de dvs. vizavi de numărul de fumători de ţigarete electronice – presupun că nu există nicio sursă.
   Argumentul că „sunt folosite de mulţi” nu înseamnă că produsul e util sau bun.
   Dacă un sfert din populaţia Europei a consumat cel puţin o dată în viaţă un drog (sursa) nu înseamnă că drogurile sunt bune.

   Numai bine vă doresc…
   Şi ceva mai mult discernământ în alegerea surselor considerate credibile.
   Cu stimă,
   Dr. Gigel.

 • George

  on

  Sunt un fost fumator (17 ani de fumat), actual vaper (10 luni de vapat), va spun cu siguranta ca:
  – tigara electronica ma ajutat sa renunt la fumatul clasic definitiv
  – capacitatea pulmonara si randamentul la efort mi-au crescut considerabil
  – organismul meu nu a avut nici un singur efect negativ in urma vapatului
  – in aceasta perioada de cand m-am apucat de vapat pana in prezent am avut 2 interventii chirurgicale care au necesitat analize la sange, si am putut observa diferente pozitive de la o operatie la alta
  – gustul aburului si cantitatea lui poate intrece usor orice fel de tip de narghilea

  mai jos aveti un link catre un interviu cu un medic pneumolog de la noi din tara:
  [link cenzurat de Razvan]

  • George,
   1. Nu poți combate un studiu (sau mai multe, sau o statistică) cu părerea unei singure persoane. Cu un singur caz.
   Altfel spus, daca eu conduc mașina printr-o intersecție cu ochii închiși, și nu pățesc nimic, nu poți concluziona că este sigur să conduci prin intersecție cu ochii închiși. Nici una din statistici nu spune că vaperii se îmbolnăvesc toți, ci doar că au riscuri mai mari.

   2. Link-ul furnizat de tine a fost cenzurat din două motive:

   • ”pneumologul” este de fapt chirurg. Când în titlu scrie ”Afla părerea pneumologului!” iar în primul paragraf este prezentat ”doctor specialist in chirurgie toracica”, am o problemă cu credibilitatea materialului.
   • Titlul începe cu un mare ”(P)”. Care înseamna mesaj publicitar. Adică, medicul respectiv a fost plătit ca să spună ce a spus. Ceea ce înseamnă că (1) ceea ce spune este reclamă nu adevăr științific și (2) că mesajul tău (link-ul) a fost moderat conform Termenilor site-ului.

   Am să pornesc de la premisa că a fost o greșeală din neatenție, și nu una intenționată. Nu-i așa? 🙂
   q.e.d.

 • George

  on

  Neatentie cu siguranta, aici cred ca veti gasi cele mai complete info in legatura cu aceasta discutie:
  [link către un forum / cenzurat de Razvan]

  • George,
   Cu tot respectul:
   1. un forum nu este sursă de informaţie medicală credibilă. PUNCT.

   2. forumul respectiv are în primul rând un link către un distribuitor de tigări electronice şi consumabile pentru ele.
   Deci, este de presupus că are în spate o formă de finanţare / interese care ţin de promovarea şi distribuţia de ţigări electronice.

   3. În comentariul meu de mai sus, de pe 06/04/15, am explicat deja de ce Farsalinos este, din punctul meu de vedere, compromis şi neverosimil ca autor/cercetător.
   Am făcut deja referire la acest articol care este mai recent (publicat 30/07/14, acc. 07/07/15) decât pseudo-studiul lui Farsalinos (pub. 05/05/14) şi care arată de ce datele publicate de el nu sunt credibile.

   În restul discuţiei, cât am avut răbdare să urmăresc (adică 2 din cele 3 pagini) nu am găsit nicio informaţie relevantă, care să citeze o sursă de documentare medicală credibilă.

   Apreciez entuziasmul, şi te felicit pentru renunţarea la fumat.
   Dar, până la proba contrarie, îmi menţin afirmaţiile făcute în articol.

   Dacă doriţi să mă convingeţi de contrariu, aduceţi argumente valide (adică, articole publicate în reviste medicale, peer-reviewed, nu pe site-uri sponsorizate de producători/distribuitori de ţigări electronice şi care nu sunt publicate de către medici(?) sau cercetători (?) care sunt pe ştatele unor producători de ţigări electronice).

   Ţi-am acordat şi timp, şi atenţie care au fost irosite degeaba. Îţi recomand insistent să citeşti Termenii publicaţi pe site, pentru că este deja a doua oară când trebuie să şterg link-uri care contravin politicii deja enunţate pe site-ul meu.

   Sănătate la maxim!

 • George

  on

  citez: „în primul rând, prima zi în care am fumat ţigara electronică mi-a fost rău. De ce? Simplu: când fumezi o ţigară, controlezi doza maximă de nicotină inhalată: fumezi ţigara până la capăt, apoi te opreşti. Fumând eu ţigară electronică, am tot aspirat… şi cum nu se termina ţigara, m-am oprit când dădeam semne de intoxicaţie cu nicotină (1): greaţă, durere de cap, transpiraţie, senzaţia că nu am aer. Da, nicotina te intoxică, şi în doze suficient de mari te poate chiar ucide!”

  Asta fac toti incepatorii in vapat, insa in timp iti vei stabili doza de nicotina pe care organismul o poate inhala..eu in 10 luni am trecut de la 0,6% nicotina (ceea ce se traduce prin 6mg/ml) la 0,3% si in prezent vapez fix cu 0% nicotina, deci ceea ce expui nu este o situatie constanta a vapatului ci un caz izolat.

  Răzvan dixit:
  Poate e mai simplu să renunţi la fumat. Şi mai sănătos.
  Sau poate încerci să îmi explici că faptul că am renunţat la fumat definitiv e mai nesănătos decât vapatul?
  Sau şi asta (renunţarea la fumat) e un caz izolat?

  citez:”Se spune că soluţia folosită pentru ţigara electronică este sigură. Poate: la temperatura camerei, însă – se pare că nu există studii care să ateste că prin încălzire compuşii respectivi rămân stabili şi în continuare nu sunt nocivi. Şi asta, pentru că ţigările electronice nu sunt reglementate ca produse medicale, nici ca suplimente.”

  Bazele folostie sunt produsi alimentari VG (Vegetable Glycerin – Glicerina Vegetala), PG (Propylene Glycol – Propilen Glicol) sau VPG (amestec VG cu PG in diverse concentratii)

  Răzvan dixit:
  George, nu tot ce zboară se mănâncă. Şi nu tot ce se mănâncă se fumează.

  citez: „Glicerina şi propilen-glicolul, „baza” soluţiei pentru fumat, odată încălzite sunt descompuse în aldehide (formaldehidă, acetaldehidă), care odată inhalate pot fi responsabile de apariţia cancerului (6).”

  In primul rand sa lamurim cum se formeaza si unde se gasesc fiecare din ele:

  formaldehidă: Formaldehida rezultă din arderea materialelor conținătoare de carbon. Poate fi găsită în focuri forestiere, în eșapamentul automobilelor și în fum de țigară. În atmosfera terestră, formaldehida este produsă de acțiunea luminii solare și a oxigenului asupra metanului și a altor hidrocarburi. Cantități mici de formaldehidă sunt produse de metabolismul multor organisme, inclusiv de cel al omului.

  acetaldehida: Este una dintre cele mai importante aldehide care apar în natură și care sunt produse la nivel industrial. Acetaldehida apare în mod normal în cafea, pâine, sau fructe coapte și este produsă de plante, ca parte a metabolismului lor normal. De asemenea, este produsă prin oxidarea etanolului și este considerată a fi o cauză pentru mahmureală. Se găsește în aer, apă, sol, sau în căile subterane, motiv pentru care omul nu se poate feri de ea.

  Ca sa fie foarte clar, NIMENI din cei care decid sa vapeze nu vor dori sa inhaleze arsura (formaldehidă) ci un abur gustos /aromat, prin urmare MOD-urile pe care le folosim (baterie + tank, RDA, drip) ne permit customizarea rezistentelor (care transforma efectiv lichidul in abur) intr-un anume fel care sa nu permita arderea bumbacului care contine lichidul.

  Răzvan dixit:
  Teoria ta e sublimă dar… care e finalitatea?
  Studiile citate demonstrează că „POT FI RESPONSABILE DE APARIŢIA CANCERULUI”.
  Si una din „prostiile” învăţate la medicină este că factorii teratogeni au efect cumulativ. Adică, chimicalele care dau cancerul cu care vin în contact „se adună” si „se contorizează”. Adică, ce fumezi tu vine peste ce e produs in organism si ce e in atmosferă.
  Dacă alegerea ta e să rişti, nu imi poti explica mie că „e sănătos”.
  Nu ai demonstrat că nu sunt responsabile de cancer. PUNCT!

  ciotez: „Nu există studii care să susţină că ţigara electronică ajută în renunţarea la fumat, ţigara electronică nefiind recunoscută ca atare de foruri internaţionale (FDA, EMA); există chiar studii care susţin că rata succesului la renunţarea la fumat nu este influenţată de folosirea ţigării electronice (11).”

  Toti cunoscutii mei care vapeaza sunt fosti fumatori, unii fosti fumatori inraiti printre care si eu. In decurs a 10-11 luni ( de cand vapez,) am reusit am reusit sa conving 2 persoane sa lase tigarile normale pentru tigarile electronice. Fiind interesat de acest domeniu, pot sa spun ca ofertele sunt din ce in ce mai variate in Romania, rata cu care apar magazinele online/offline care comercializeaza tigarile electronice este in crestere.

  Răzvan dixit:
  Studiul ăla pe care îl combaţi tu cu prietenii tăi (referinţa #11) cumulează 949 persoane.
  Sunteţi 949 voi? Ah, nu? OK, mulţumesc… vorbim când cifrele sunt comparabile…

  citez: „Sunt prin urmare nedemonstrate şi nefondate (13) pretenţiile emise de producătorii şi comercianţii de ţigări electronice cum că:
  – ţigările electronice ar putea ajuta în renunţarea la fumat şi/sau ar fi eficiente în acest scop (nu există studii care să o ateste!)
  – ţigările electronice ar fi sigure, sănătoase, fără efecte secundare (insuficient demonstrat, în afara controlului autorităţilor de resort);”

  Pe mine tigara electronica m-a ajutat sa ma las de fumatul traditional, cunosc persoane care vapeaza de ceva vreme si nu au nici o tendinta de a reveni la fumat.
  Pana in momentul de fata nu am avut nici un efect secundar, in conditiile in care vapez zilnic minim 5ml pe drip de 10-11 luni, insa pot sa spun ca observ cu bucurie cresterea capacitatii pulnmonare, analize la sange care au iesit mai bine dupa diferenta de 6 luni, (in tot acest timp am lasat fumatul si am ales vapatul), capacitate de efort sustinut (program la sala normal 4-5 ori /saptamana, squah 2h/saptamana, ciclism 10h/saptamana, alergare 2h/saptamana).

  Răzvan dixit:
  Pe tine te-a ajutat. Pe aproape jumate din cei 949 de mai sus nu i-a ajutat.
  Iar afirmaţia că sunt nefondate afirmaţiile provine dintr-o meta-analiză a 151 studii.
  Dacă tu zici că e bine şi 151 articole scrise de medici zic că nu… Ce zici, e corect ce susţii tu?

  Tot ce am relatat este DOAR experienta mea personala, nu vorbesc din auzite/povestite/carti/articole etc.
  Respect atentia pe care ati acordat-o acestui subiect insa cred ca pe alocuri nu este realist, mai sus vedeti observatiile mele.
  Ideea cu care termin observatiile: ideal ar fi sa nu fumezi nimic, traditional sau electronic, situatie in care nu te expui la nici un risc stiut/nestiut.

  Motivatia, modul in care percepi lucrurile si le intelegi/sintetizezi, cunoasterea de sine te pot ajuta sa te lasi de fumatul traditional..daca nu reusiti, incearca VAPATUL…
  Răzvan dixit:
  NU ÎŢI RISCA SĂNĂTATEA VAPÂND! RENUNŢĂ LA FUMAT, ori-de-care-ar-fi-fumatul!

  • George,
   Eu am vorbit din experienta proprie.
   Apreciez entuziasmul tău, dar … daca schimbi riscurile nicotinei cu schimburile vapatului, nu faci nimic.

   Iar dacă tu combati niste studii sistematizate cu un episod anecdotic (experienta ta), nu avem de ce sa mai discutam.
   Dacă nu iti e clar de ce, iaca: tie ti-a placut, mie nu. 1:1, deci castig eu fin’ca pe lângă experienţa personală (adusă de tine cot la cot cu cea adusă de mine) eu aduc si niste studii. Alea peste care ai trecut – care sunt date ca link pe cifrele din paranteze.

   Singurul punct in care suntem de acord este:

   ideal ar fi sa nu fumezi nimic, traditional sau electronic, situatie in care nu te expui la nici un risc stiut/nestiut

   Încă ceva: dă-mi voie ca pe blogul meu, plătit de mine, să recomand cititorilor ce consider eu. Dacă nu te superi, desigur.

   PS. George, hai să terminăm discuţia aici. Serios. Următorul comentariu pro-vapat va fi sters dacă nu aduce nimic valoros discutiei.
   Valoros, pentru mine. Şi nu pentru producători sau distribuitori de e-cigs sau accesorii.
   Deja am tolerat mai multe decât am spus că

 • S.S. Michael

  on

  Buna ziua. Am nimerit intamplator pe acest blog, si nu m-am putut abtine sa scriu cateva randuri. Nu mi-am mai exprimat niciodata opinia pe un blog, dar o voi face acum, chiar cu riscul de a deranja.
  De cand au apartut tigarile electronice, marile companii (multinationalele) producatoare de tigari si alte produse din tutun, au simtit probabil ca se prabuseste cerul peste ele. Ce au facut de fiecare data aceste companii puternice atunci cand si-au vazut interesele si castigurile fabuloase amenintate? Simplu, au contraatacat pe toate fronturile, pana si-au nimicit adversarii, chiar si pe cei total neinsemnati, dar cu posibilitati reale de dezvoltare.
  Asadar, toate „studiile” privind pericolele prezentate de utilizarea tigarilor electronice, au la baza interese financiare, pe care omul de rand nu le poate sesiza cu usurinta, si atunci pica in capcana „adevarului celui care tipa mai tare”.
  Cu siguranta, „marii cercetatori”, anonimi cu desavarsire, care zbiara la comanda banilor despre pericolul pe care il reprezinta incercarea de a scapa de dependenta de tutun prin utilizarea tigarii electronice, nu sunt alceva decat alti specialisti de mana a 7-a, care si-au pus cunostintele si poate carierele la picioarele puternicelor companii multinationale producatoare de tigari (tigarete etc.).
  De asemenea, statele sunt interesate in mod direct in mentinerea consumului de tigari clasice, datorita taxelor si accizelor grase care sunt colectate la bugetele lor, si care cu siguranta nu sunt directionate exclusiv catre sistemele publice de sanatate. Campaniile anti-tabac, interzicerea reclamelor pentru aceste produse, nu sunt decat praf in ochii contribuabililor, deoarece in acelasi timp cu aceste masuri, marilor producatori de tigari li se acorda facilitati pe care omul simplu nu le cunoaste.
  Marile companii producatoare de tigari, investesc cu siguranta cantitati uriase de bani in asa numitele „studii”, care sa le puna concurenta „electronica” pe butuci odata pentru totdeauna, deoarece dezvoltarea acesteia ar putea insemna intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, bomboana de pe coliva lor. De asemenea, aceste mari corporatii, nu sufla o vorba despre miile de substante nocive continute de tigarile pe care le produc, si nici statele nu le forteaza sa o faca.
  N-am de unde sa stiu cati utilizatori de tigare electronica sunt la nivel mondial, dar atata timp cat pe mine m-a ajutat sa scap de nenorocitele de tigari clasice, si nu m-a imbolnavit, consider ca sunt un cobai aflat in masura sa-mi exprim opinia, o opinie formata pe propria-mi piele. Toti fostii sau actualii fumatori inraiti, cunosc efectele negative provocate de tigarile clasice, si pot face foarte usor o comparatie cu fumatul dintr-o tigare electronica. Nu am niciun motiv sau interes personal sa incurajez fumatul de orice fel, insa in clipa in care aud despre nocivitatea tigarii electronice, clamate tocmai de aceia care au omorat milioane si milioane de oameni, fara ca nimeni sa-i traga la raspundere pentru asta, consider ca e normal sa-mi exprim parera, chiar daca aceasta nu este luata in seama si nu are nicio importanta in razboiul economic dintre cei vechi si puternici (producatorii de tutun) si tigarea electronica. Faceti un experiment: aratati o tigare electronica unor angajati ai unei companii producatoare sau distribuitoare de tigari clasice (sau vreunui sefulet, invatat la salarii „grase” si prime din vanzari), si veti vedea cum li se schimba culoarea tenului :d Parca-l vad pe dracu’ in clipa in care zaresc una, ca si cum si-ar vedea moartea cu ochii :)) In concluzie, cred ca n-ar fi bine sa aruncam cu pietre in tigarea electronica, chiar cu mainile celor care ne omoara de ani de zile cu tigarile clasice, si pe care i-am imbogatit cu buna stiinta, cu pretul sanatatii noastre, si care acum nu vor sa renunte cu niciun chip la muntele de bani cu care erau (si inca sunt) obisnuiti sa vina gramada peste ei.

  • toate „studiile” privind pericolele prezentate de utilizarea tigarilor electronice, au la baza interese financiare, pe care omul de rand nu le poate sesiza cu usurinta, si atunci pica in capcana „adevarului celui care tipa mai tare”

   Iar Farsalinos (vezi comentariile de mai sus) care e plătit de producătorii de ţigări electronice este complet dezinteresat financiar?
   Cum de doar el este singurul care găseşte că fumatul electronic este bun?

   (…)cred ca n-ar fi bine sa aruncam cu pietre in tigarea electronica, chiar cu mainile celor care ne omoara de ani de zile cu tigarile clasice, si pe care i-am imbogatit cu buna stiinta, cu pretul sanatatii noastre, si care acum nu vor sa renunte cu niciun chip la muntele de bani cu care erau (si inca sunt) obisnuiti sa vina gramada peste ei.

   Hai atunci să îmbogăţim pe cei care fac ţigări electronice, nu pe cei care fac ţigări comerciale.
   Pe bune, oameni buni… dacă vreţi să vă lăsaţi de fumat, lăsaţi-vă: nu vă îndeamnă nimeni să fumaţi!

   Şi aici e viciul de logică al apărătorilor vapatului: schimbaţi o dependenţă cu alta.
   Schimbaţi un „stăpân” cu altul.
   Nu îmbogăţiţi producătorii de tutun – îi îmbogăţiţi pe cei de ţigări electronice. Bravo!
   Şi apăraţi ţigara electronică de parcă ar fi afacerea voastră…

   Ţigările convenţionale au beneficiat de reclamă zeci de ani. Apoi au pierdut procese pe sume imense pentru că au ascuns pericolele.
   Acum se face reclamă la ţigări electronice. Ce se va întâmpla peste nişte ani? Dacă vor fi procese similare pentru că şi aceştia ascund pericole?

   De ce priveşti lucrurile prin prisma lui „trebuie să fumez, dar fumez electronic deci (reclama producătorului spune că) e ok?”

   Nu ţi-ar fi mai ieftin şi mai sănătos să renunţi la fumat, de oricare fel ar fi el?

 • Mare dreptate aveți domnul Razvan. Eu am fost fumător 20 ani înrăit și eram sigur ca nu pot renunța la fumat. Am încercat și eu țigară electronica timp de 7 luni și după aproximativ 6 luni aveam probleme respiratorii, mai exact când vapam începeam sa tușesc și se auzea un suerat în respirație, dureri abdominale, deprimat, eram mai agirat și mai nervos si simteam ca nu am aer. Sunt sigur ca țigară electronica nu te ajuta sa renunți la fumat, te face sa crezi ca ai renuntat la fumat. Eu am reușit sa mă las de fumat cu voința intr-o zi, am zis ca gata sunt mai tare decât acest viciu și nu mai vreau sa fiu sclavul țigărilor clasice sau electronice. Ce prost am fost atâția ani sa plătesc ca sa afum plămânii. Dar acum sunt cel mai fericit ca nu mai fumez și când văd pe unu care fumează mă uit cu mila la el și îmi zic: așa prost eram și eu?.
  Și ăla care zice cu studiile lui, vânzătorul…sa nu mai mănânce rahat ca țigările electronice sunt foarte cancerigene. De ce nu zice ca clearomizoarele au acel fir de silica care este din material care se realizează plăcile de asbest care se știe ca sunt cancerigene.

 • Am simtit si eu efectele negative ale tigarii electronice: greata si plamani mai grei (cred ca din cauza vaporilor, care sunt mai grei decat fumul- curios, nu am gasit nimic pe aceasta tema).
  Iar ca efectele „pozitive”: bani mai multi in buzunar, nu mai miros a fum de tigara si sunt putin mai energic.
  Urmatorul pas: renuntatul total la acest viciu.
  O zi buna!

  • Din pacate link-urile cele mai interesante din articolul sugerat de dvs. – cele catre publicatii medicale reputabile, mai precis – nu functioneaza. Imi mentin opinia, ca este mai eficienta renuntarea directa la fumat, fara subterfugii gen ‘tigara electronica’.
   Dependenta de nicotina exista – pentru combaterea acesteia, insa, exista solutii care sunt unanim acceptate de medici.

 • ivanescu

  on

  Va salut.Am fumat 20ani, un pachet de tigari pe zi.Acum 4luni m-am apucat de vapat,n-am mai pus tigari normale in gura.Faptul ca vapatul te lasa de fumat pt mine este o realitate!De ceva timp am obsevat ca am scaune foarte deste iar urina uneori are o culoare galbui-verzui!Mult

  • Este posibil ca modificarile relatate sa fie datorate vapatului. Modificarile induse la nivel urinar sunt impredictibile pe termen lung, iar metabolitii respectivi nu se testeaza in urina de rutina.

   Reiterez sfatul de a renunta la vapat, care contrar celor propovaduite de producatorii de tigari electronice, nu are siguranta stabilita (demonstrata) pe termen lung!

   Un articol interesant gasiti aici.

 • CrazyPurple

  on

  Domnilor….studiul meu se bazeaza reactiile cainelui meu . Haideti sa nu ne mai batem cap in cap ,tigara electronica VS tigara clasica pentru ca oricare din ele ,cu siguranta nu e sanatoasa absolut ! Aaaa …ca o fi mai putin nociva cea electronica decat cea clasica?! …..probabil! Si eu fumez ,am reusit sa ma las de tigari o luna de zile (si m am apucat din cauza mea ,caci va spun un secret ,am si o doza de prostie in cap) ,iar in momentul in care m am lasat ,la vreo 2 saptamani asa ,puteam simti cat de scarboasa e duhoarea tigarilor . Mi se pareau dezgustatoare (si chiar sunt pentru un nefumator) ,dar apoi am cazut iar in capcana . Sper sa ma las ,pentru ca imi doresc sa fiu un mort sanatos :))) Spuneam la inceput de studiul bazat pe reactiile cainelui meu …probabil cu totii stim ca fumul tigarilor clasice deranjeaza foarte tare cateii(poate si alte animale ) ii face sa stranute foarte mult . Daaaar….ca acum vine partea interesanta …cainele meu la aburul produs de tigara eletronica Se intinde si incearca sa „linga” fumul sau sa il „muste” :))) Asta imi da mie de inteles ,care sunt un pic mai destept decat un caine ,ca tigara electronica macar nu te face sa stranuti ,deci iata un avantaj .
  Una peste alta ideea e in felul urmator orice lucru pe pamantul asta e nociv ,apa imbuteliata ,mancarea ,aerul …absolut tot ! Nu prea mai exista ceva sanatos 100% ,asta este parerea mea personala ,iar sfatul meu pentru toti care fumeaza ,vapeaza sau nu au vicii ….domne ….traiti-va viata !!! Bucurati va de ea ,ca si fumand sau nu …tot scurta e ! Cu drag va salut si va doresc multa sanatate tuturor !

  • Este alegerea ta daca intr-o chestiune care iti priveste viata si sanatatea alegi sa asculti de un caine, in loc sa asculti de un medic! 🙂

 • cristi

  on

  Salut am nimerit intamplator aici…si vad vechi informatii contradictorii si daunatoare.Am ales sa ma las de fumat dupa 5 ani . Ani de incercari cu perioade de pauza si 2 ani de vapat an reusit.Sunt liber de acest viciu.Vapatul nu mi-a daunat in niciun fel.Poate ca mai recent decat subiectul acest clip poate mai domoleste efectele securii razboiului asta inutil…https://m.youtube.com/watch?v=bxuFSGjZeBg

  • Sngurul razboi este cel cu afirmatii nesustinute.
   Felicitari ca ai renuntat! Dar argumentul episodic, ”nu mi-a daunat in niciun fel”, nu este un argument:
   – Nu ti-a daunat încă: poate îți va dăuna în viitor, sau poate nu: nu se știe. Și asta e problema cu chimicalele băgate în organism fără să știi prea multe: pot avea efecte nebănuite pe termen lung.
   – Nu ți-a dăunat până acum… Dacă ceva nu s-a întâmplat până acum, nu e un argument că nu se va întâmpla de acum încolo: dacă până acum nu ți-a fost furat un telefon, nu înseamnă că nici pe viitor nu ți se va fura. Dacă mașina nu ți s-a defectat până acum, nu e un argument suficient că nici nu se va defecta în viitor! 🙂

Comentează articolul: