Ciorbă primăvăratică de ştevie

Una dintre ciorbele mele preferate este ciorba de verdeţuri. O ciorbă lejeră, săracă în grăsimi, răcoritoare, care se poate mânca direct din frigider.

Bogată în vitamine A, C şi folat, dar şi în minerale (calciu, magneziu, fosfor şi potasiu), ştevia este o trufanda care nu trebuie ratată primăvara (1). Completată perfect de lobodă, mai sărăcuţă în vitamine dar bogată în minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu (2). De reţinut, consumată crudă nu este prea valoroasă deoarece acidul fitic blochează mare parte din mineralele de care avem nevoie – motiv pentru care e recomandabil să fie gătită.

 

Ingrediente:

  • ciorba stevie 12 kg iaurt – lapte bătut
  • 1kg borş
  • verdeţuri (am folosit 4 legături de ştevie şi un rest de lobodă rămas din greşeală în congelator de anul trecut; se poate folosi inclusiv salată)
  • 2 legături de mărar
  • 3 morcovi
  • 1 ţelină mică
  • 1 păstârnac şi/sau 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 ceapă tocată cuburi

 

Preparare:

Am folosit pentru început apa rămasă de la opărit urzicile (poţi folosi orice supă sau zeamă rămasă de la gătit, sau apă curată de la robinet), în care am adăugat laptele bătut şi borşul. Când fierbe (nu te speria, e normal să coaguleze laptele bătut prin fierbere – ăsta e şi scopul!) se adaugă rădăcinoasele date pe răzătoare, iar după ce clocoteşte iar se adaugă ceapa şi verdeţurile (lobodă, ştevie) tocate destul de mari.

Se amestecă pentru a omogeniza bine proteinele din lapte coagulate şi, când ciorba este gata, se adaugă mărarul tocat mărunt şi se ridică de pe foc.

Prin adăugarea laptelui bătut/iaurtului se adaugă la o ciorbă altfel perfect vegetariană o sursă sănătoasă, valoroasă de proteină animală fără a obţine o ciorbă grasă; pentru varianta de post, nu se adaugă deloc lactate.

ciorba stevie 4

Pentru gust poţi adăuga, dacă crezi că este necesar, ulei extravirgin de măsline, în farfurie.

Ciorbă de ştevie cu lobodă şi rădăcinoase: poftă mare!

Răzvan

Medic de familie. Ecografist. Realizator TV. Speaker. Blogger.
Am si eu niște păreri personale si vreau să le împart cu tine, dar am niste conditii: citeste-le, te rog! Dupa care, hai sa discutam: civilizat, te rog!
Verifica lista de servicii si, daca te pot ajuta, contacteaza-ma!

Curriculum vitae - Servicii - Contact

Toate articolele - pagina mea

Retele sociale:
TwitterFacebookLinkedInGoogle PlusYouTube

4 comentarii despre “Ciorbă primăvăratică de ştevie

Comentează articolul: