Vreau să emigrez în Cuba!

Serios, nu e o glumă: chiar vreau să emigrez în Cuba.

De ce, te întrebi? Păi probabil am niscai motive… Citeşte mai departe, şi (le) vei afla…

Ce ştii despre Cuba?

E o ţară comunistă, nu? Bleaaah.
Dictatori: Raul CastroFidel Castro, Che Guevarra.
Vacanţe exotice la preţuri relativ ieftine.
Trabucuri cubaneze.
Dirty Dancing, salsa, mambo, senzualitate şi sexualitate.

Catedral de San Cristobal, Havana, Cuba. Autor: Anagoria (WikiMedia Commons)

Catedral de San Cristobal, Havana, Cuba. Autor: Anagoria (WikiMedia Commons)

Şi altceva?

Sistemul de asigurări

Un american, Michael Moore, destul de vestit ca regizor de documentare, a descoperit că sistemul de asigurări medicale cubanez este mai bun decât cel american. Mai prompt. Mai serviabil. Mai atot-cuprinzător. Adicătelea, în documentarul său, o parte din salvatorii tragediei 9/11 (World Trade Center, pentru cei nefamiliarizaţi cu jargonul) sunt trataţi şi omagiaţi mai degrabă de cubanezi decât de compatrioţii lor. Merită văzut documentarul: Sicko (2007), a fost difuzat la un moment dat mi se pare chiar de TVR.

Da, cu riscul de a apare în ochii tăi ca un nostalgic al comunismului: regret vremurile în care medicul avea timp de consultat şi tratat pacienţii. Vezi tu, comuniştii aveau multe hibe – dar lăsau doctorii să fie doctori. Dacă îţi aduci aminte, „reţeta compensată sau gratuită” era pe vremuri una simplă, pe care bifa medicul doar că e gratuită sau compensată.

Se cheltuiau mai puţin judicios fondurile? Poate. Dar „ăia” (comuniştii, cubanezii, care preferi) lasă doctorul să fie doctor. Nu contabil, nu conţopist, nu birocrat, nu IT-ist.

Şi sunt sătul să repar belelele făcute de alţii. Vezi ce scriam pe feisbuc – şi care au fost reacţiile prietenilor mei:

 Razvan Rzv CabinetAm deblocat încă un card care funcționa oricum impecabil, zic cei de la CNAS. Doar eu și pacienta suntem pe post de Gigi-contra și susținem ca nu mergea…. 🙂

Timp: 11 min de apel (vreo 8 de așteptare, pentru a păstra prioritatea apelului). Și încă vreo 2 ore de stat să vină mesajul pe email că au văzut și ei ce și unde au greșit. Rapid, nu?

 

Performanţe în combaterea ITS

Chiar ieri, IFLScience anunţa că ţărişoara aia comunistă, nasoală, este prima ţară din lume care a eradicat transmiterea HIV de la mamă la copil. Şi transmiterea sifilisului de la mamă la copil.

Da, ai citit bine. Iar chestiunea e confirmată de OMS într-un comunicat de presă publicat pe 30/6/15.

„Succesul Cubei demonstrează că accesul universal la servicii de sănătate şi acoperirea universală sunt fezabile şi sunt într-adevăr cheia succesului, chiar şi contra unor provocări atât de dezarmante ca HIV”. (Dr. Carissa Etienne, director OMS – biroul pan-american)

Ce presupune chestia asta?

Pentru HIV, că „comuniştii” ăia au reuşit ca cel puţin un an de zile numărul de transmiteri HIV de la mamă la copil să fie, timp de minim un an, sub 50 de cazuri la 100.000 nou născuţi vii ŞI ca incidenţa cazurilor să fie sub 5% la copiii alăptaţi. A, şi mai trebuie ca, în ultimii doi ani, peste 95% din mamele însărcinate să facă măcar un control înainte de naştere ŞI ca este 95% din mamele însărcinate seropozitive să fie sub tratament antiretroviral.

Pentru sifilis, că aceiaşi comunişti au tot sub 50 de cazuri la suta de mii de nou născuţi vii timp de un an. ŞI ca 95% din mame să fie controlate măcar o dată înainte de naştere, ŞI ca 95% din ele să fi făcut teste de depistare a sifilisului, ŞI ca cele care au sifilis să fi primit tratament.

Statistici? Na d-aci:

În 2013, doar doi nou-născuţi din Cuba au „moştenit” HIV de la mamă. Şi numai 3 nou-născuţi au „moştenit” de la mumele lor, sifilis.

În acelaşi an, în România, au fost raportaţi ca infectaţi HIV prin transmitere materno-fetală un total de 10 băieţi şi 11 fete. Dintre aceştia, 4 băieţi şi 8 fete aveau sub un an (sursa: Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România, INBI “Prof.Dr.M.Balş”, pp. 14-15, acc. online 2/7/15).

Nu mai caut statisticile pentru sifilis: suntem oricum bananieri, faţă de ei (populaţia Cubei: cam 11 milioane in 2013; a României – cam 19 milioane).


Despre ITS-uri…

…(adică infecţii cu transmitere sexuală) am mai scris – poate vrei să reciteşti şi:

Răzvan

Medic de familie. Ecografist. Realizator TV. Speaker. Blogger.
Am si eu niște păreri personale si vreau să le împart cu tine, dar am niste conditii: citeste-le, te rog! Dupa care, hai sa discutam: civilizat, te rog!
Verifica lista de servicii si, daca te pot ajuta, contacteaza-ma!

Curriculum vitae - Servicii - Contact

Toate articolele - pagina mea

Retele sociale:
TwitterFacebookLinkedInGoogle PlusYouTube

17 comentarii despre “Vreau să emigrez în Cuba!

Comentează articolul: