Băuturile light influenţează alcoolemia!

Persoanele care combină alcoolul cu băuturi „light” riscă să ajungă la o concentraţie mai mare a alcoolului (alcoolemiei) în aerul expirat, susţine un studiu publicat recent în revista „Drug and Alcohol Dependence” – şi asta fără să conştientizeze acest lucru!

cocktails

Aparent, efectul constatat este datorat prezenţei îndulcitorilor artificiali – încă un motiv pentru a evita băuturile „light”, presupuse a fi mai sănătoase. Deşi lotul studiat a fost mic (16 participanţi repartizaţi în două grupuri, care au combinat cantităţi egale de alcool cu răcoritoare îndulcite cu zahăr sau îndulcitori de sinteză), creşterea procentuală a alcoolemiei în aerul expirat a variat între 22 şi 25%.

Cauzele diferenţelor de absorbţie a alcoolului sunt încă incerte – dar, după cum explicam odinioară, unul dintre motive pare să fie acela că, în cazul zahărului, organismul recunoaşte cocktailul ca „aliment” şi, prin urmare, se încetineşte viteza de absorbţie a alcoolului. În cazul îndulcitorului sintetic (aspartam), organismul nu recunoaşte cocktailul ca aliment – fapt care duce la o resorbţie mai rapidă a alcoolului în sistem, concretizată într-o alcoolemie mai mare.

Sfatul bătrânesc care recomandă consumarea unei „gustări” înainte de a bea alcool, deci, nu numai că rămâne în picioare – ci pare chiar să fie validat ştiinţific!

Sursa: Marczinski, C. A. and Stamates, A. L. (2013), Artificial Sweeteners Versus Regular Mixers Increase Breath Alcohol Concentrations in Male and Female Social Drinkers. Alcoholism: Clinical and Experimental Research, 37: 696–702. doi: 10.1111/acer.12039.

 

20px_CitesteSi

 

Răzvan

Medic de familie. Ecografist. Realizator TV. Speaker. Blogger.
Am si eu niște păreri personale si vreau să le împart cu tine, dar am niste conditii: citeste-le, te rog! Dupa care, hai sa discutam: civilizat, te rog!
Verifica lista de servicii si, daca te pot ajuta, contacteaza-ma!

Curriculum vitae - Servicii - Contact

Toate articolele - pagina mea

Retele sociale:
TwitterFacebookLinkedInGoogle PlusYouTube

Comentează articolul: