Prevenţia salvează vieţi: e mai uşor să previi decât să tratezi!

Emisiunea „Sănătate ca la carte” din 17 ianuarie 2016, având ca invitat pe Simona Şopov, un medic de familie care îmi este foarte drag, poate tocmai pentru că îşi iubeşte meseria la fel de mult ca şi mine, propune o dezbatere despre prevenţie.

PreventieSimonaSopov

Ce este prevenţia? Cum faci ca să trăieşti (mai) sănătos? Ce ar trebui să te preocupe? Este utilă vaccinarea? Ce analize medicale trebuie să faci? Cât de dese trebuie să fie controalele preventive? Cum îţi influenţează viaţa hrana şi ce, cât, cum şi când mănânci? Cât de importantă este mişcarea pentru menţinerea sănătăţii?

Sănătate ca la carte” este o emisiune medicală difuzată săptămânal (duminica, la 14:30) pe postul 6tv, care poate fi urmărit atât în grila digitală a majorității operatorilor de cablu din România, cât și online.

Răzvan

Medic de familie. Ecografist. Realizator TV. Speaker. Blogger.
Am si eu niște păreri personale si vreau să le împart cu tine, dar am niste conditii: citeste-le, te rog! Dupa care, hai sa discutam: civilizat, te rog!
Verifica lista de servicii si, daca te pot ajuta, contacteaza-ma!

Curriculum vitae - Servicii - Contact

Toate articolele - pagina mea

Retele sociale:
TwitterFacebookLinkedInGoogle PlusYouTube

5 comentarii despre “Prevenţia salvează vieţi: e mai uşor să previi decât să tratezi!

 • o femeie

  on

  Buna ziua domnul doctor, aici o sa va contrazic putin. Consider ca un sistem imunitar trebuie incurajat si lasat sa lupte singur cu boli minore, nemortale, si nu imunizat artificial cu orice pret. La batrani e altceva, dar copiii se pot descurca cu bolile copilariei. Asadar sunt conta ideii vaccinarea preventiva pentru orice.
  Si ne mai miram ca ni se degenereaza gena si ca avem atatea boli neurologice si alergii ( o mica remarca, acestea lovesc fix in cei ce traiesc intr-un mediu aproape steril si situatia lor mi se pare la fel de gresita si extremista ca cei care nu au apa curenta).

  In rest, as dori sa ne scrieti lista de vaccinuri aparuta de acum 50 ani, eventual cu studiile timp de 50 ani, timp care confirma eficacitatea dar si efectele secundare. Nu sunt de acord cu vaccinuri aparute peste noapte ( vedeti cazul Infanrix Hexa inlocuit cu Hexacima, acesta din urma nefiind testat). Si mai ales sa dati argumente de ce nu se mai gaseste vaccinul polio, cel ce acum 40-50 ani a oprit epidemiile, acela era sigur eficient!

  • Dragă Femeie,
   pentru că este săptămâna femeii, fac excepţie de la regulile mele şi aprob comentariul (ba chiar şi răspund la el). Te voi ruga însă să îţi asumi sub un nume real opiniile, pe viitor!

   Te voi ruga să îmi spui, unde anume pe parcursul emisiunii, am discutat de „imunizat artificial cu orice pret”. Dacă nu ai urmărit-o, mi se pare o normă de bun simţ să asculţi ce are de spus interlocutorul, înainte de a-l contrazice!

   Mutaţiile genetice au fost cele care au permis apariţia omului din supa primordială, şi tot ele îl vor împinge mai departe – spre progres sau spre pieire, dacă asta e menirea lui înrădăcinată adânc în ADN. De mau multe mutaţii se fac vinovate poluarea şi alimentaţia iraţională; vaccinarea nu cunosc să fi fost demonstrată ca factor mutagen/teratogen (procedura de aprobare a punerii pe piaţă a unui medicament testează specific acest aspect).

   Lista de vaccinuri de acum 50 de ani nu am nici timp pentru ea, nici de unde-o scoate. Caută-o tu, te rog: e la modă să găseşti soluţiile pe internet.
   Medicina a progresat enorm de atunci. Îţi aduc aminte că în 1966:

   • ➡ abia era descoperit de un an virusul hepatitei B, pentru care abia în 1971 a apărut prima variantă de vaccin şi s-a început testarea înainte de transfuzii (link). Sau consideri că hepatita e un fleac şi trebuie luptat cu ea cu arme naturale?
   • ➡ abia se descoperea rolul unor virusuri în cancer şi influenţa tratamentului hormonal in cancerul prostatei (link) – sau cu cancerul poţi lupta, iarăşi, natural? Munca lui Rous a permis dezvoltarea vaccinului anti-HPV, singurul vaccin disponibil pe piaţă care previne un cancer in prezent!
   • ➡ în 1971 s-a înregistrat vaccinul contra rubeolei, rujeolei si oreionului (sursa)
   • ➡ în ’66 s-a raportat primul caz de contracepţie „de a doua zi” prin folosirea unor hormoni (sursa)
   • ➡ În ’67 avea loc primul transplant de cord

   Te-aş ruga să nu minimalizezi prin acel „peste noapte” munca depusă de mii de oameni doar din ignoranţă/dezinformare: la vaccinul pe care îl găseşti tu în farmacie au muncit mii de oameni pe parcursul a minim 10-15 ani! Înainte de a pune pe piaţă un vaccin se fac, obligatoriu în această ordine, următoarele tipuri de teste (trecerea la treapta superioară se face numai dacă totul a decurs impecabil în etapa/etapele anterioare):

   1. ➡ teste preclinice (de laborator)
   2. ➡ studii clinice de fază I (un număr mic, de 20-50 de doritori, sănătoşi, testează voluntar vaccinul pentru a identifica siguranţa, dozele corecte, efectele secundare), cu durata de 1-2 ani
   3. ➡ studii clinice de fază II (un număr ceva mai mare de oameni, 100-300 iau vaccinul de bună voie, pentru a se stabili cu mai mare precizie siguranţa acestuia şi răspunsul imunitar indus); durează alţi doi ani
   4. ➡ studii clinice de fază III: între 3000 şi 50.000 de persoane primesc vaccinul, continuă studiile de eficacitate (reacţia imună declanşată, durata acesteia) şi siguranţă, şi se verifică dacă există eventuale interacţiuni cu alte vaccinuri; durează 3 pana la 5 ani

   Ceea ce înţelegi tu prin „netestat” este faptul că orice vaccin si medicament este în continuare studiat, şi după punerea pe piaţă. Acestea sunt asa-numitele studii clinice de fază IV: pentru orice medicament există foruri care primesc rapoartele de reacţii adverse si le centralizează, pentru a contura şi mai clar profilul de siguranţă şi eficacitate al oricărui vaccin. (sursa)

   Când spui că Hexacima este netestat, comiţi o gravă eroare şi calomnie.
   Trecerea de la Infanrix la Hexacima s-a decis si comunicat public din decembrie 2013 şi a avut la bază 2 raţiuni: preţul (Hexacima a câştigat licitaţia pentru cele 1,4 mil doze) şi forma de prezentare (Hexacima fiind livrat în seringă preumplută, fapt care permite reducerea riscurilor asociate preparării / tehnicii de administrare a vaccinului). Şi pentru că apar prostii legate de înlocuirea pe procedura de urgenţă a Hexacima cu Hexaxim:
   Hexaxim nu este fabricat LA/DE ruşi, ci tot de Sanofi, dar cu ambalajul şi prospectul în limba rusă. Aşa cum eu nu citesc fluent caractere chirilice, nici slavii nu citesc fluent caracterele latine. Este acelaşi produs, comercializat sub nume diferite în spaţii diferite. Echivalenţa lor este garantată de Agenţia Europeană a Medicamentului (Hexaxim vs. Hexacima) şi de Agenţia Naţională a Medicamentului din România.

   De ce folosim Hexaxim? Pentru că cele 1,4 mil de doze nu au fost suficiente, şi un număr mare de doze (pentru aprovizionarea unui program naţional de sănătate) nu se poate produce peste noapte. Întrebarea corectă ar fi: „De ce MS a subestimat nr de doze şi/sau nu a reacţionat în timp util pentru re-aprovizionarea cu hexavalent?”

   Încă ceva: vaccinarea antipolio se face conform recomandărilor OMS

 • momentan pe piata gasesc si infanrix si hexaxim…pe care il recomandati la 2 luni?ps:am inteles ca in teorie sunt la fel

  • Dragă Alex,
   între cele Infanrix şi Hexaxim/Hexacima diferenţele sunt minore.
   ➡ diferă denumirea comercială (numele sub care este autorizat / vândut pe piaţă)
   ➡ diferă producătorul (GSK, respectiv Sanofi Pasteur)
   ➡ diferă forma de prezentare (Hexaxim/Hexacima este vândut ca seringă preumplută).
   ➡ diferă excipienţii

   Trecerea de la Infanrix la Hexacima s-a decis si comunicat public (vezi comunicatul Min. Sănătăţii) din decembrie 2013 şi a avut la bază 2 raţiuni: preţul (Hexacima a câştigat licitaţia pentru cele 1,4 mil doze) şi forma de prezentare (Hexacima fiind livrat în seringă preumplută, fapt care permite reducerea riscurilor asociate preparării / tehnicii de administrare a vaccinului).

   Din informaţiile de care dispun la momentul de faţă, mai este o diferenţă: Hexacima/Hexacim se obţine gratuit de la medicul de familie la care vei face vaccinul, spre deosebire de Infanrix, pe care va trebui să îl achiziţionezi din farmacie.

   Eu personal nu te pot sfătui pentru niciunul dintre ele, deoarece din punctul meu de vedere sunt unul si acelaşi lucru: nu favorizez pe niciunul dintre producători şi nici nu consider că excipienţii care diferă între cele două vaccinuri ar putea influenţa eficacitatea vaccinului. Singurul sfat pe care îl dau, însă, este să nu sari peste vaccin! 🙂

 • multumesc de raspuns…am sa merg cu hexacima avand in vedere ca e gratis prin m.f.

Comentează articolul: