Despre timp şi programări

Miercurea trecută îmi scrie de dimineaţă, la prima oră, adicătelea 7:00, un „prieten”. Vezi mai încolo, de ce scriu „prieten” între ghilimele.

Neatza! Mai existi pe Whatsapp?

„Prieten” între ghilimele, fin’că pe anul ăsta nu mi-a mai scris. Nici nu l-am văzut. Iar pe anul trecut, în 2015, mi-a scris prin luna mai un răvaş din ăla mişto, trimis în grup la toată „haita” de „prieteni” cu numere de whatsapp din telefon, în care mă invita la nush-ce-piesă în care juca el. Mai înainte vreme, îmi scrisese de Revelion: îmi urase „La mulţi ani” şi îmi mulţumise pentru ajutorul dat prin vara lui 2014. Când, graţie unor nefericite împrejurări, se pricopsise cu o gonoree despre care nu a putut (sau vrut) să discute cu medicul lui de familie. Din varii motive, preferatul lui am fost eu (carele, întâmplător, l-am consultat chiar gratuit, ca deh…. un sfat scurt şi o injecţie făcută în bucă nu m-au omorât).

Revenind la miercuri:

„Eu as vrea sa te rog sa ma ajuți.
Sunt doar 2 zile in Bucuresti. Am un program haotic.
Iar am comis-o  🙁 Cred! Imi pare rau ca iti scriu in aceste situatii.”

Mă caut în agendă (omul, poate n-am fost clar: nu este pacientul meu, este doar un cunoscut). Cu chiu cu vai, îi „storc” în programări un sfert de oră pentru consultaţie:

„Bine coane: te astept vineri, la ora 9:45, in locul cutare. Te costă atâta consultaţia. Singura rugăminte, dacă cumva nu ajungi, anunță!

medic-pacient

Şi m-a sunat aseară, pe la ora 8 jumate sau 9:

„Bă, îmi pare rău, da’ ştii, am sunat-o miercuri seara pe o prietenă de-a mea, psihiatră, şi mi-a dat aia un tratament cu X si Y…E bine? Tu ce zici?”

„Mon cher, nu ştiu despre ce e vorba, şi e ceva la care trebuie să vadă ochiu’ meu, să stăm de vorbă şi abia apoi să dau cu părerea dacă un diagnostic sau tratament e corect sau nu… Vorbim mâine!”

„A, păi stai, că sunt deja în tren spre XXX… Ştii, sunt ocupat eu, şi timpul costă bani. Am vrut să te sun de miercuri să îţi zic, dar am avut chestii importante de făcut şi m-am luat cu treaba şi am uitat: nu ajung mâine! Să-mi dai un cont să-ţi trimit banii, ca recompensă că ţi-am f***t timpul!”

„Cum te vei recompensa pentru omul suferind care nu are loc în programul meu, pe care l-am refuzat şi reprogramat pentru săptămâna viitoare fiindcă tu ai făcut o programare?

MORALA:

:arrow:Timpul este preţios: şi pentru tine, şi pentru mine, şi pentru ceilalţi!
Programările sunt inventate din respect pentru timpul TĂU, ca pacient.
Dacă uneori o consultaţie durează mai mult, nu e din lipsă de respect al meu faţă de tine, ci pentru că uneori problema de care se plânge omul care îmi intră în cabinet e doar vârful icebergului – şi pentru mine, o consultaţie înseamnă să ajung la un diagnostic corect, real şi (cât mai) complet.

➡ Când faci o programare, respect-o! Vino poate chiar cu câteva minute mai devreme!

➡ Când afli că poate este ceva mai important decât sănătatea ta, respectă sănătatea celorlalţi şi timpul medicului: anulează programarea cât mai curând posibil, pentru că altfel, pe de o parte, desconsideri/batjocoreşti medicul, pe de altă parte răpeşti dreptul la a fi consultat în acel interval de timp al unui om suferind, pentru care sănătatea e pe primul loc!

➡ Dacă ai un prieten medic, nu-l căuta doar când ai nevoie de expertiza lui: în timp va învăţa să îţi „rateze” mesajele şi apelurile!

➡ Poate în lumea unora, meschină, banul compensează lipsa de principii. NU şi în lumea mea.

„Prietene”, lipsa de bun simţ (că aşa interpretez eu tot episodul de mai sus) te-a costat ceva mai grav decât te-ar fi costat un apel la timp: pentru tine nu mai exist. Ştii, din timpul ăla care costă bani mi-am permis un telefon dăştept. Smarfon se cheamă. Şi ghici ce? Ştie să blocheze şi apeluri, şi mesaje, şi orice. Şi uăţapu ştie şi ăla, şi am învăţat şi eu de la el, să ignor persoane…

Răzvan

Medic de familie. Ecografist. Realizator TV. Speaker. Blogger.
Am si eu niște păreri personale si vreau să le împart cu tine, dar am niste conditii: citeste-le, te rog! Dupa care, hai sa discutam: civilizat, te rog!
Verifica lista de servicii si, daca te pot ajuta, contacteaza-ma!

Curriculum vitae - Servicii - Contact

Toate articolele - pagina mea

Retele sociale:
TwitterFacebookLinkedInGoogle PlusYouTube

Un comentariu despre “Despre timp şi programări

Comentează articolul: