Motive mai puțin cunoscute pentru obezitate

Când vorbim despre obezitate, toată lumea se gândește la principalele cauze: alimentația irațională (excesivă) și lipsa mișcării.
Însă puțină lume știe că obezitatea este un cumul de factori – așadar, iată 9 motive de care poate nu știai, dar care pot contribui la excesul de kilograme:

1. Un anumit virus gripal

Persoanele care «iau» o anumită tulpină de virus gripal (adenovirusul 36, codificat Adv36, mai precis) par să prezinte un risc crescut de apariție a obezităţii, deoarece aparent acest virus duce la o creştere a absorbţiei zaharurilor şi scăderi ale sintezei de leptină şi colesterol (sursa).

 

2. Folosirea aerului condiționat

Organismul aflat într-un mediu cu temperatură de confort nu depune niciun efort pentru reglarea temperaturii interne a organismului. Și, când organismul devine leneș, apar kilogramele în plus (sursa).

 

Somnul slăbeşte!

Somnul slăbeşte!

3. Lipsa somnului.

După cum am povestit deja la un moment dat, somnul este un factor important în orice regim de pierdere voluntară în greutate: fără a ne odihni suficient nu se poate slăbi (sursa).

 

4. Operaţia de amigdale

Îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor pare să ducă la o creştere în greutate imediat după intervenţie (sursa), însă şansele sunt mari ca această creştere în greutate să nu evolueze spre obezitate (sursa). Oricum, nu strică un pic de atenţie, nu? 🙂

 

5. Luminile de veghe

Dacă dormi cu o lumină de veghe aprinsă peste noapte, am o veste proastă: un studiu a demonstrat că aceasta duce la perturbări ale metabolismului care se pot concretiza în kilograme în plus (sursa). Prin urmare… asigură-te că noaptea dormi în întuneric!

 

6. Poluarea

Expunerea pe termen lung la un mediu polua(n)t creşte riscul de apariţie a obezităţii şi a sindromului metabolic. Prin urmare, încearcă să trăieşti într-un mediu cât mai curat! (sursa)

dani pipo

 

7. Genele

Fondul tău genetic influențează atât apariția obezității, cât și tipul de distribuție a țesutului adipos (sursa). Da, ştiu: nu te poţi lupta cu genele (încă!) – dar nu știm niciodată ce ne aduce viitorul!

 

8. Excesul de grăsimi pe parcursul sarcinii

Deși experimentul a fost efectuat pe cobai, există motive pentru a suspecta că mamele obeze sau care consumă multe grăsimi în timpul sarcinii riscă să nască copii cu greutatea peste medie, care în timp riscă să devină obezi (sursa).

 

9. Medicamentele pe care le iei

O serie de medicamente pe care, poate, le iei pot fi implicate în apariția unor kilograme în plus. Dintre acestea amintesc unele antidepresive, unele medicamente folosite în tratarea hipertensiunii sau diabetului, unele antialergice pot contribui la excesul ponderal (sursa).

Atenție: nu întrerupe tratamentul fără a consulta medicul!

Răzvan

Medic de familie. Ecografist. Realizator TV. Speaker. Blogger.
Am si eu niște păreri personale si vreau să le împart cu tine, dar am niste conditii: citeste-le, te rog! Dupa care, hai sa discutam: civilizat, te rog!
Verifica lista de servicii si, daca te pot ajuta, contacteaza-ma!

Curriculum vitae - Servicii - Contact

Toate articolele - pagina mea

Retele sociale:
TwitterFacebookLinkedInGoogle PlusYouTube

Un comentariu despre “Motive mai puțin cunoscute pentru obezitate

Comentează articolul: