Depistarea virusului HIV

HIV nu este sinonim cu SIDA: seropozitivitatea (infecția cu HIV) nu este în sine o boală. Infecția cu HIV, nediagnosticată și netratată, poate duce în timp la declanșarea bolii denumite SIDA (sau sindromul imunodeficienței dobândite).

Este deci extrem de important testul prin care se depistează dacă există sau nu infecția HIV: cu cât depistăm mai devreme prezența virusului în organism, cu atât sunt mai mari șansele de a-l controla, de a preveni ravagiile pe care el le poate face. Mai mult, persoana infectată îi poate proteja pe cei din jurul său.

Foto: Headless Horizon (Carl Warner)

Există mai multe tipuri de teste, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. Cele mai accesibile (în sensul de ieftine) sunt testele rapide, care presupun depistarea anticorpilor, adică a „soldățeilor” care luptă cu virusul HIV.

Un rezultat negativ nu înseamnă că nu ai HIV, înseamnă doar că nu au fost depistați anticorpi contra virusului. Cum apariția anticorpilor contra virusului HIV poate dura undeva între 3 şi 6 luni (așa-zisa „fereastră imunologică”), practic, un test negativ ne spune doar că ce s-a întâmplat în viața ta până acum vreo jumătate de an nu te-a expus la HIV!

Din acest motiv, este extrem de important să repeți testul acesta la fiecare 6 luni sau un an!

Iar un rezultat pozitiv trebuie întotdeauna interpretat cu prudență: există unele situații în care testul este fals pozitiv. N-am să te mint: posibilitatea unui rezultat fals pozitiv este de doar 4:1000 – dar nu este zero. Motiv pentru care întotdeauna se recurge la teste cu un grad de precizie ridicat – dar care teste sunt mult, mult mai scumpe – pentru a confirma dacă este sau nu vorba despre o infecție HIV.

Nu în ultimul rând, depistarea unei eventuale infecții HIV nu trebuie în niciun caz privită ca o fatalitate. Dacă în jurul anului 2000 speranța de viață pentru o persoană depistată cu HIV la vârsta de 20 de ani abia ajungea la 36 de ani, speranța de viață a urcat rapid în 2007 până la 51 de ani. Mai mult, un studiu din 2015 arată că o persoană depistată și tratată corect la 20 de ani are toate șansele să ajungă la o vârstă de 89 de ani – mult peste speranța de viață a populației în general!

Răzvan

Medic de familie. Ecografist. Realizator TV. Speaker. Blogger.
Am si eu niște păreri personale si vreau să le împart cu tine, dar am niste conditii: citeste-le, te rog! Dupa care, hai sa discutam: civilizat, te rog!
Verifica lista de servicii si, daca te pot ajuta, contacteaza-ma!

Curriculum vitae - Servicii - Contact

Toate articolele - pagina mea

Retele sociale:
TwitterFacebookLinkedInGoogle PlusYouTube

2 comentarii despre “Depistarea virusului HIV

Comentează articolul: