Educaţie medicală continuă gratuită online

Fin’că am constatat că pe blogul meu nu poposesc doar pacienţi, ci şi ceva medici, am decis să încep să postez şi niscai materiale dedicate colegilor de breaslă. Nu doar pentru medici – dar vei constata că sunt utile doar lor.

Şi fin’că una din obligaţiile medicului este să fie constant la curent cu actualităţile din medicină, am să încep cu asta: educaţia medicală continuă, obligatorie pentru toţi medicii. N-am să scriu (= să fac reclamă) unor site-uri care condiţionează financiar participarea la cursuri, nici n-am de gând să pornesc (sau actualizez) o listă de conferinţe ce presupun achitarea unei taxe de participare. Am să enumăr doar câteva resurse de EMC gratuită online.

Ce este educaţia medicală continuă?

Educaţia medicală continuă (pe scurt, EMC) reprezintă o parte a conceptului mai larg de dezvoltare profesională continuă în domeniul medical, și constă în totalitatea activităților planificate de pregătire teoretică și practică desfășurate de medici în vederea dobândirii, menținerii sau îmbunătățirii nivelului de cunoștințe, abilități și atitudini profesionale, în scopul creșterii nivelului de performanță, a unei practici medicale de înaltă calitate și a garantării siguranței pacientului.

Cadrul legislativ: Decizia nr. 1 din 18 ianuarie 2013 a CMR, completată şi modificată de Decizia 3 din 27 februarie 2015 a CMR.

Iată, aşadar, câteva resurse care permit obţinerea de credite EMC online gratuite (nu tot ce e gratis e de proastă calitate):

 1. EMCB.ro:
  Program cu participare gratuită furnizat de Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti. Necesită crearea unui cont online, iar înscrierea trebuie validată de Colegiul Medicilor de care aparţine medicul (cotizaţia trebuie să fie achitată „la zi”). Ultimul modul (încheiat la data redactării) a fost creditat cu 16 credite EMC.
  Program finanţat de Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti din surse proprii.
 2. edu-cnsmf.ro:
  Program gratuit oferit de Centrul Naţional de Studii pentru Medicina Familiei (dedicat, evident, medicilor de familie). Necesită crearea unui cont online, diplomele se emit online în format PDF, imediat după terminarea cursului. La data redactării erau disponibile 4 cursuri, creditate fiecare cu câte 6 credite EMC.
  Site realizat in cadrul proiectului „Interventii la mai multe niveluri pentru preventia bolilor netransmisibile asociate stilului de viata in Romania”, Mecanismul financiar Norvegian 2009-2014 – Programul RO19 Initiative in domeniul sanatatii publice.
 3. FormareMedicală.ro:
  Program gratuit furnizat sub egida Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. Necesită crearea unui cont online, iar diplomele se pot descărca fie online, fie se pot trimite prin poştă. La data redactării erau disponibile pe site 29 de cursuri, creditate fiecare cu 4 până la 12 credite EMC.
  Platforma este susţinută cu ajutorul unor sponsori, iar implicarea acestora este publică.

În viitor trag nădejde că oferta se va diversifica – şi că timpul îmi va permite să completez cu cât mai mulţi furnizori de EMC gratuită online. 🙂

Răzvan

Medic de familie. Ecografist. Realizator TV. Speaker. Blogger.
Am si eu niște păreri personale si vreau să le împart cu tine, dar am niste conditii: citeste-le, te rog! Dupa care, hai sa discutam: civilizat, te rog!
Verifica lista de servicii si, daca te pot ajuta, contacteaza-ma!

Curriculum vitae - Servicii - Contact

Toate articolele - pagina mea

Retele sociale:
TwitterFacebookLinkedInGoogle PlusYouTube

Comentează articolul: