Instinctul de supravieţuire și societatea modernă

În fiecare zi constat la cabinet, sau la volan, sau în discuţiile cu prietenii, că instinctul nostru de supravieţuire este din ce în ce mai şters, mai amorţit.

Văd asta la volan, când văd un pieton care traversează pe roşu, sau pe unde apucă – în special când „sare” în faţa maşinii din spatele vreunei dube parcate mai mult sau mai puţin regulamentar.

Văd asta la părintele care împinge un cărucior cu un copil mic în faţa maşinii, ieşind dintre maşinile parcate pe prima bandă.

Văd asta la biciclistul sau motociclistul care face slalom printre maşini, în trafic sau la semafor.

Văd asta la şoferul nervos care „fentează” pe ceilalţi agresiv, în încercarea de a ajunge cu o maşină mai în faţă, cu 5 secunde mai devreme la serviciu.

Toţi aceştia uită că legile fizicii nu permit unui morman de fiare cu greutatea de minim o tonă să se oprească instant, ca prin magie… Uită că atenţia oricărui şofer poate, la rândul său, fi distrasă o fracţiune de secundă – fracţiune de secundă care face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

  • De ce nu mergi la medic să discuţi despre problema ta?
  • N-am timp, sunt ocupat cu jobul. Programul nu-mi permite…

Dacă nu îţi faci din păstrarea sănătăţii o prioritate, dacă nu îţi găseşti timp pentru a face un control, pentru o consultaţie – ce poate fi mai important? Să mergi la muncă, pentru a câştiga bani, pentru a lua tratament pentru o boală care, diagnosticată la timp, ar fi putut fi tratată şi vindecată?

  • Mi-e teamă să fac testul „cutare”, pentru că mi-e teamă de rezultat…

Oricare ar fi rezultatul, e mai logic şi util să îl ştii din timp: sunt multe boli în care, cu cât diagnosticul e pus mai timpuriu, cu atat se poate trata mai eficient boala: amânarea aflării unui diagnostic e păguboasă…

  • Am căutat pe internet şi am aflat că….

Internetul este bun, la rândul lui, pentru a afla mai multe despre orice. Dar nu poate echivala pregătirea unui medic, cunoştinţele acumulate în ani şi ani de studiu. Nu poate echivala raţionamentul format în cei minim 9 ani de facultate şi rezidenţiat obligatorii pentru ca un medic să poată profesa. Aşadar, fără condescendenţă: diploma mea de medic e mai tare decât căutarea ta pe google…

  • Dar copiii mei au nevoie de mine, au nevoie de bani….

Exact: au nevoie de tine. În deplină stare de sănătate, înainte de orice. Şi, preferabil, timp de cât mai mulţi ani de acum înainte. Crede-mă pe cuvânt: mi-am pierdut tatăl când eram „boboc” în facultate, iar mama – când aveam deja vreo 35 de ani. Aş da orice să-i am înapoi – şi nu pentru suportul financiar, ci pentru simpla lor prezenţă.

Să nu uităm, deci, că sănătatea e cel mai de preţ lucru din viaţa noastră, şi suntem datori s-o păstrăm cu orice preţ!

Răzvan

Medic de familie. Ecografist. Realizator TV. Speaker. Blogger.
Am si eu niște păreri personale si vreau să le împart cu tine, dar am niste conditii: citeste-le, te rog! Dupa care, hai sa discutam: civilizat, te rog!
Verifica lista de servicii si, daca te pot ajuta, contacteaza-ma!

Curriculum vitae - Servicii - Contact

Toate articolele - pagina mea

Retele sociale:
TwitterFacebookLinkedInGoogle PlusYouTube

3 comentarii despre “Instinctul de supravieţuire și societatea modernă

Comentează articolul: