Mâine poţi fi tu!

Sunt aici. Sunt printre noi. Sunt victimele propriei ignoranţe, sau ale ignoranţei celor din jur. Ale neglijenţei proprii sau a neglijenţei celor cu care au intrat în contact.

Nu au nevoie de (pre)judecăţile noastre şi nici de compasiune, dar toţi cei cu care am discutat despre asta şi-ar dori să învăţăm ceva din poveştile lor.

P., 21 de ani, student: a „fumat” alături de prieteni apoi a avut ocazia să facă sex. Nu s-a protejat. Acum este seropozitiv.

S, 25 de ani, actriță: la un control de rutină, testul HIV a arătat că este seropozitivă. N-o supăra nimic, nu am reuşit să aflăm cum s-a infectat. Prima grijă a fost să afle dacă partenerul său e sănătos: era.

T, 21 de ani, hair stylist: strângea gunoiul, şi la un moment dat a simţit o înţepătură: un colţ de lamă a trecut prin pungă. N-a acordat atenție înțepăturii – dar peste jumătate de an a descoperit că este seropozitiv.

B, 23 de ani, artist: a făcut ani de zile voluntariat, învățând tinerii ce înseamnă comportament sexual responsabil și cum să prevină bolile cu transmitere sexuală. Într-o seară, prezervativul s-a rupt. N-a acordat atenție: era o relaţie care dura de ceva timp. Peste câteva luni, a aflat că este seropozitiv.

M, 40 de ani, IT-ist: la un control de rutină, am solicitat şi testele pentru hepatite, HIV şi sifilis. Testele pozitive pentru HIV şi sifilis. Partenerul său, la fel: într-o seară în care s-au certat, partenerul său s-a „răzbunat” printr-o aventură – iar răzbunarea le-a schimbat amândurora viața.

A, 19 ani, student: într-o seară, cu câțiva ani în urmă, pe când era adolescent și-i explodau în el hormonii, a avut ocazia să „marcheze”; cum banii nu i-au ajuns și de țigări, și de prezervative, a ales țigările și a avut încredere în cealaltă persoană: acum este seropozitiv.

F, 23 ani, operator call center. A avut încredere în persoana cealaltă: cu 15 ani mai mare, matură, „trecută prin viață”: acum este seropozitiv.

C, 32 ani, economist, are mare grijă de corpul său, merge aproape zilnic la sală, se îngrijește de sănătate. A fost la stomatologie, având oarece probleme cu dantura: acum este seropozitiv: cineva nu a sterilizat corect instrumentarul.

V, 46 ani, antreprenor de succes, foarte pedant și îngrijit, își făcea de fiecare dată manichiura și pedichiura la salon: este seropozitiv, pentru că personalul salonului nu steriliza instrumentele.

Nu uita că în oricare dintre aceste ipostaze puteai fi tu: dă dovadă de responsabilitate, informează-te și află ce poți face:

  • discută cu medicul tău de familie despre modalităţile de transmitere a bolilor (şi mă refer aici în special la HIV şi hepatitele virale B şi C)!
  • discută deschis cu partenerul/partenera despre testarea HIV (şi nu numai)!
  • nu face rabat de la calitate și nu te zgârci când vine vorba de prezervative!
  • nu face sex dacă ai consumat alcool, droguri şi/sau alte substanţe care îţi pot „tulbura” judecata!
  • dacă s-a întâmplat un accident (s-a rupt prezervativul, sau te-ai înțepat/tăiat), vorbește urgent cu medicul infecționist: există terapia post-expunere; dacă iei tratamentul antiviral la timp, diminuezi considerabil riscul de a contacta HIV!
  • testează-te periodic: cu cât afli mai devreme dacă te-ai infectat cu HIV, cu atât şansele de a putea gestiona mai bine infecţia sunt mai mari!
  • vaccinează-te: există un vaccin care te poate proteja de hepatita B!

Răzvan

Medic de familie. Ecografist. Realizator TV. Speaker. Blogger.
Am si eu niște păreri personale si vreau să le împart cu tine, dar am niste conditii: citeste-le, te rog! Dupa care, hai sa discutam: civilizat, te rog!
Verifica lista de servicii si, daca te pot ajuta, contacteaza-ma!

Curriculum vitae - Servicii - Contact

Toate articolele - pagina mea

Retele sociale:
TwitterFacebookLinkedInGoogle PlusYouTube

Un comentariu despre “Mâine poţi fi tu!

Comentează articolul: