Tratamentul post-expunere în HIV

Cum se poate lua HIV în moduri mai puțin știute?

O asistentă medicală sau o infirmieră se poate înţepa accidental cu un ac. Un prezervativ se poate rupe, în flacăra pasiunii, fără să îţi dai seama. Un act sexual se poate întâmpla fără consimţământul tău. Instrumentarul folosit pentru manichiură sau pedichiură poate fi insuficient (sau deloc) sterilizat. Toate acestea sunt accidente care se pot întâmpla. Persoane seropozitive pot exista în jurul nostru, şi pot sau nu să ştie, la rândul lor, că sunt infectate cu HIV.

Este important să ştii că există ceea ce se cheamă „profilaxie post-expunere”. Adicătelea, nişte pastile care se administrează timp de aproximativ o lună de la accident, şi care reduc serios probabilitatea de a te infecta cu HIV.

Atenţie: aceste medicamente se pot administra numai în primele 72 de ore de la producerea accidentului, şi funcţionează numai dacă sunt luate conform recomandării medicului!

Există protocoale stricte care prevăd situaţiile în care se administrează acest tratament, există o perioadă în care trebuie efectuate anumite teste (de obicei cel puţin 3-4 luni de la terminarea tratamentului). Tot ce ai de făcut, dacă tu crezi că există riscul să te fi infectat cu HIV este să mergi la cel mai apropiat medic infecţionist şi să discuţi cu el.

Lucru obligatoriu, de exemplu, dacă ştii sigur că partenerul (sau partenera) ta are HIV!

Chiar dacă detaliile care ţi se vor cere îţi vor invada intimitatea, acestea sunt necesare pentru a stabili dacă este sau nu nevoie de acest tip de tratament. Răspunde sincer, fără jenă: rolul medicului nu este să emită judecăţi (sau prejudecăţi) despre sexualitatea ta (orientare sexuală, obiceiuri, preferinţe sau fetişuri, etc) ci să aprecieze cât mai detaliat care este riscul de expunere la HIV.

Răzvan

Medic de familie. Ecografist. Realizator TV. Speaker. Blogger.
Am si eu niște păreri personale si vreau să le împart cu tine, dar am niste conditii: citeste-le, te rog! Dupa care, hai sa discutam: civilizat, te rog!
Verifica lista de servicii si, daca te pot ajuta, contacteaza-ma!

Curriculum vitae - Servicii - Contact

Toate articolele - pagina mea

Retele sociale:
TwitterFacebookLinkedInGoogle PlusYouTube

Comentează articolul: