De ce nu dau consultatii gratuite?

De fapt, titlul complet ar fi: „De ce nu mai dau consultații gratuite decât atunci când consider eu că este cazul, și nu de fiecare dată când mi se cere acest lucru?

1. Pentru că doar sfaturile prietenilor sunt gratuite. Consultația  este rodul muncii unui specialist.

2. Pentru că nu îți spun „să faci cum zic eu”, ci te ajut să iei cea mai bună decizie, în cunoștință de cauză și argumentat.

3. Pentru că, dacă primești consultația gratis, nu vei mai pune preț pe ea. Doar „ce e moka, nu e de calitate”.

4. Pentru că am în spate peste 10 ani de experiență profesională, examene, cursuri și zeci de mii de pagini citite. Și pentru toate astea, eu am plătit un preț.

5. Pentru că noaptea trecută am stat până  la două să citesc, în timp ce tu dormeai. Sau duminica am ronțăit un articol de specialitate timp de câteva ore, în timp ce tu erai la piscină sau la shopping.

6. Pentru că ziua mea are tot 24 de ore, la fel ca și a ta, și nici ție nu îți ajunge timpul.

7. Pentru că tu vei câștiga indirect bani de pe urma opiniei mele („scutești” banii de consultație și, în plus, bucurându-te de sănătate, vei putea produce bani). Același drept îl am și eu: să câștig bani de pe urma muncii mele.

8. Pentru că nu toate cazurile asemănătoare (cum zici tu) sunt la fel, iar eu, ca să îți dau cea mai bună opinie, trebuie să studiez cazul, documentele, particularitățile și, de multe ori, să mă duc din nou la studiu, că poate a apărut ceva între timp, în avantajul tău. D-asta nici nu discut medicină la o bere sau la piață…

9. Pentru că trebuie să studiez aproape zilnic ca să îți pot da un răspuns  argumentat și actual.

10. Pentru că discriminez alți oameni care apreciază munca mea și mă plătesc pentru ea. Știi, ”fraierii” ăia care se programează și vin la cabinet…

11. Pentru că îmi respect profesia și colegii și nu pot profesa pe un tarif de zero lei.

12. Pentru că prefer să aleg singur să ajut oameni în nevoie, activități civice sau voluntariat și sunt implicat suficient în proiectele mele cât să îmi aducă satisfacție. Tu în ce proiecte de caritate crezi sau te implici?

13. Pentru că, de cele mai multe ori, nu am primit nici măcar un “mulțumesc” pentru sfaturile și rodul muncii mele oferite gratis.

14. Pentru că, la rândul meu, respect fiecare specialist pe domeniul lui. Nu mă tund singur și nici gratis; nu îmi repar singur mașina sau centrala, și nici gratis; nu îmi pun parchet și gresie singur, și nici gratis.

15. Pentru că, în profesia mea, 1 + 1 nu fac 2 de fiecare dată. Pot face +3 sau -5. Depinde, nu există nici doi oameni la fel, nici două boli cu aceeași evoluție.


Nu îmi asum calitatea de autor pentru cele de mai sus. E doar un mesaj preluat de pe Facebook, de pe un grup de medici.

E însă un mesaj cu care rezonez, în care cred. Și pe care te rog să îl înțelegi așa cum a fost el intenționat.

Îmi iubesc meseria, și o fac cu multă pasiune. Dar trebuie, la rândul tău, să înțelegi că, așa cum pentru tine meseria ta este și un mod de a te întreține (nu doar un hobby), și eu, la rândul meu, am facturi de plătit.

Și, din păcate, nu le pot plăti cu pasiune…


Later edit [1/10/2017]:
Am reușit într-un final să identific autorul rândurilor de mai sus. Mai bine zis, m-a identificat autorul rândurilor de mai sus ( :d ): este Valentina, cu a cărei permisiune păstrez în continuare postarea; postul ei original îl poți citi pe Facebook:

Răzvan

Medic de familie. Ecografist. Realizator TV. Speaker. Blogger.
Am si eu niște păreri personale si vreau să le împart cu tine, dar am niste conditii: citeste-le, te rog! Dupa care, hai sa discutam: civilizat, te rog!
Verifica lista de servicii si, daca te pot ajuta, contacteaza-ma!

Curriculum vitae - Servicii - Contact

Toate articolele - pagina mea

Retele sociale:
TwitterFacebookLinkedInGoogle PlusYouTube

62 comentarii despre “De ce nu dau consultatii gratuite?

 • Bun de tot! Articolul acesta ar trebui să intre în codul bunelor maniere actualizat pentru 2017. Omul cât trăiește învață. Mai greu cu cei care n-au ajuns încă la nivelul așteptat. Autostrada asta nu-i chiar pustie, mai apare din când în când câte-o mașină.

 • La Upu consultatiile si investigatiile sunt gratuite si.n consecinta munca nu ne este apreciata ba din contra , primim si injuraturi.

 • Broștiuc-Andone Mariana

  on

  Sunt de acord cu tot ce scrie în articol.

 • Domnule doctor, tocmai acest tip de gandire ridica bariere, deja nefiresc de inalte, intre „eu” (doctor) si „tu” (oricine altcineva). Insusi modul de adresare, cel la persoana a doua singular, este ireverentios si irita inainte de a transmite orice mesaj. Proabil ca a fost preluat din alta limba si nu a mai fost adaptat.
  Meseria de doctor este o munca grea si solicitanta, este un mariaj al sangelui din care chiar iesi doar la sfarsit. Dar in acelasi timp este o onoare, este un privilegiu, o bucurie. Caritatea, domnule doctor, este tocmai acea calitate care nu lasa un medic care isi traieste meseria sa scrie un astfel de articol. Caritatea se alatura tolerantei, intelegerii, intelepciunii, constientizarii ca meseria asta este si pentru „eu”, dar este mai ales pentru „tu.” Nu impingeti nobletea acestei meserii intr-un statut al cuiva care se plange ca e folosit.
  Un astfel de articol este periculos pentru ca, in societatea noasta bolnava, oricand un „tu” poate reactiona aratand cu degetul catre un „eu” care conditioneaza, care abuzeaza sau care batjocoreste. Generalizarea face rau. Intotdeauna. Cine are ochi sa vada si minte sa inteleaga o face oricum si fara astfel de articole. Cine nu, se va infuria si va reactiona mai tare.
  Nu spun ca nu aveti dreptate. Dar cine nu citeste medicina cu curiozitate, nu se pune la punct cu noutatile si se gandeste cu jind la cei care sunt la mall, atunci ar trebui sa mearga la mall. Ar fi mult mai castigat.
  Rolul dvoastra, domnule doctor, este sa le explicati neobosit, sa ii educati pe pacientii dumneavoastra, nu sa le impingeti un deget in obraz.
  Cu respect.

  • Stimate domn, nu scoateți pe acel „tu” dintr-un context, voit sau nu: atât prietenii mai vechi ai paginii, cât și pacienții care îmi calcă pragul cabinetului știu ca sunt „tu” cu toată lumea. Nu cred în bariere, și nu cred ca respectul se ascunde în adresarea politicoasă („domnule doctor”). Respectul îl vad în revenirea pacientului la cabinet. In încrederea acordată când îmi cere sfatul. Și nu în formula de adresare.

   Nu neg privilegiul și onoarea de a fi medic. Dar vă pripiți în a emite aprecieri asupra dăruirii. Fără a face apologia lucrurilor bune pe care le fac, nu uitați ca aceasta pagina de Facebook și acest site sunt create și întreținute de mine, în timpul meu liber. Și, uneori, unii „musafiri” emit pretenții. Nu confundați meseria, plăcerea de a o face cu timpul de care fiecare om are nevoie pentru a-și reface energia. Nu confundați onorariul perceput pentru o consultație (fie de la casa de asigurări, fie de la pacient) cu condiționarea actului medical.

   Este o onoare și să cultivi pământul, stimate domn. Este o onoare și să clădești case. Dar nimeni nu pretinde agricultorului să ofere rodul muncii lui pe gratis. Nimeni nu cere arhitectului sau zidarului să construiască pe gratis.

   Iar dacă dvs. ați înțeles ca jinduiesc să merg la mall sau la piscină… Cred că aveți nevoie sa respirați adânc și să recitiți.

   Rolul meu, stimate domn, este să consult. Asa cum rolul agricultorului este să are pământul. Și mi-l îndeplinesc, după toată știința și priceperea mea.

   Dar nimeni, absolut nimeni, nu-mi poate cere să-mi vând știința acumulată cu trudă și pe cheltuiala proprie pe gratis. Cum nici agricultorului nu-i cereți legumele gratuit.

   Cât despre degetul împins spre obraz… Oare unui copil care greșește, nu îi arătați obrazul? Oare, dacă îi arătați obrazul, înseamnă că îl iubiți mai puțin?

   In încheiere, v-aș ruga, în tonul și spiritul paginii și al relațiilor pe care le cultiv, să continuăm discuția cu mine fiind „tu” și nu „domnule doctor”.

   Cu stimă,
   Răzvan.

   • Iulia

    on

    Din pacate agricultorului i se pretinde sa lucreze aproape pe gratis…de birocratie si de stat, pe cand anumiti doctori…..pretind sume exorbitante pentru anumite acre medicale care se rezolva in 5 minute….ex. 300 euro=5 minute de lucru…..care chiar mi se pare aberant…chiar si dupa 10 ani de studii si experienta!

    • Eu nu vorbesc însă aici de ‘anumiți doctori’. Ci de refuzul pacientului de a permite decontarea de către CNAS către medic a celor 10-15 lei „cuveniți” pentru un consult…

  • Sotia unui prieten avea nevoie de un medicament pretransplant care nu se gasea in Europa. Cumva, am ajuns la fostul sef al unei mari clinici din Canada, herniolog. Eram un neica nimeni pentru el. Raspunsul a fost „Daca se poate, se va face.” Cand i-am multumit, mi-a spus „Nu-mi multumi. Asta este meseria noastra, sa ajutam, asta facem noi”. Razvan, asta este sensul meseriei noastre. Cei 10 ani de pregatire profesionala sunt exact pentu asta, pentru pregatire, nu ca sa scoatem ochii celorlalti.
   Eu incercam sa subliniez pericolul unor astfel de articole care au mai degraba un ton agresiv. Nu fac decat sa adanceasca prapastia intre noi si pacienti, sa fractureze o relatie si asa atat de fragila in vremurile noastre. De fiecare parte sunt uscaturi, si este frustrant sa fim priviti cu totii prin prisma lor. Exact la fel si in cazul lor. Si poti sa te faci ca nu intelegi, de fapt ,care este esenta a ceea ce spun si sa imi recomanzi sa respir si sa recitesc.
   Poate ca sunt desuet si naiv, insa miracolul meseriei asteia e tocmai ca nu vinzi, ci daruiesti, ajuti, plangi, ti-e frica, mai inveti, te rogi, iar ajuti si tot asa. Nu vinzi. Ca banii sunt putini, ca amaraciunile sunt uneori mai multe decat satisfactiile… astea vin in urma unei alegeri pe care noi am facut-o. Noi am ales sa fim doctori, poate nestiind de la inceput cat e de greu dar am continuat si dupa ce am aflat. Alegerea noastra. Iar frustrarile ar trebui sa ni le ducem in intimitate. Poate ca se cade ca noi sa oferim mai multa asezare si intelepciune si sa incercam sa micsoram distanta dintre noi si pacienti, acei „tu” din articol. Asta incercam sa atrag atentia. Poate ca ar fi potrivite un alt ton, o alta abodare in a explica.
   Iti doresc sa te bucuri de meseria ta si de/cu pacientii tai, Razvan.

   • Absolut de acord, dar în egala măsură nu crezi (înțeleg că am acceptul să tutuiesc – dacă nu, cer scuze în avans) că ar fi poate util să coborâm de pe piedestalul pe care am fost urcați, noi medicii (de alții sau de noi înșine), și să reamintim tuturor că suntem doar niște oameni?

    Cum spuneam și în articol, îmi rezerv dreptul de a alege când și pe cine sfătuiesc / consult / ajut.

    Herniologului din povestea ta nu cred ca i s-a întâmplat să fie abordat în viața privată (sa zicem la o zi de naștere, sau la supermarket) de cineva care sa ceară o consultație fix acolo. Și, când el (cu siguranță) a răspuns ceva gen „ok, te/vă ajut, poftim nr de telefon, facem o programare și stam de vorba pe îndelete” cu siguranță nu i s-a cerut imperativ „dar ce, aici nu se poate? La cabinet trebuie să plătesc!”.

    Acest comportament, colega, este cel pe care îl combat.

    M-am gândit mult înainte de a publica materialul. Am șlefuit și îndulcit pe ici pe colo. I-am dat ceva din stilul meu, din felul meu.

    Noi, medicii, acumulam frustrări. Nu e normal: e destul de frustrant sa vezi oameni suferind și sa nu ii poți ajuta – fiindcă știința nu a avansat îndeajuns. Dar și mai frustrant e când nu poți ajuta fiindcă lipsește o hârtie la dosar.

    Și cred cu tărie că frustrările trebuie înțelese și cunoscute și de pacienții care ne calcă pragul.

    Sunt încă tânăr și necopt, poate. Cu siguranță mai am de învățat. Poate peste ani voi ajunge la înțelepciunea și așezarea de care vorbești. Sau poate felul meu de a fi, ‘altfel’, ieșit din tiparele desprinse pe băncile facultății, se va dovedi boarea de care era nevoie pentru a se schimba ceva în bine.

    Mulțumesc de urarea caldă – și cu mare drag o întorc înapoi :-).

  • Viorel Zamfir

   on

   Doamneee, nu pot să cred. Toți vor mocca. Toți puturoșii care au bătut mingea pe maidan în copilărie, care au înghesuit discotecile și barurile la vârsta adolescenței, care au călărit bodegile, teresele și restaurantele în tinerețe, au pretenție de consultații de înaltă clasă în mod gratuit. Poftim cultură românească. Ca să înțeleg eu bine, în cultura româneacă, cei ce muncesc cu râvnă și pe brânci au numai obligații (sunt fraierii), iar ceilalți, ce trag targa pe uscat au numai drepturi (sunt șmecherii). Fraieri din toată România uniți-vă și dublați prețurile la toate consultațiile, nu numai în medicină, în toate domeniile. Șmecherii poate vor înțele că nu te naști specialist. Pentru a devenii foarte bun specialist într-un anumit domeniu îți trebuiesc ani mulți de trudă, ani śi mai mulți de experiență, investiții pe măsură, sacrificii etc. Au trecut aproape 28 de ani de la căderea comunismului, dar mentalitatea e aceeași. Puturoșii și lichelele vor totul în mod gratuit. Mi-e lehamite. Felicitări domnule doctor. Mi-a plăcut articolul, scris cu decență și bun simț, dar de înțeles, înțeleg doar cei ce au trudit la fel ca și domnia voastră. Cei ce au lenevit vor doar să fie serviți, mocca.

   • Iulia

    on

    chiar nu este asa…..sunt multi oameni decenti care au lucrat o viata intreaga, si au iesit la pensie….cu o pensie sa zicem nu chiar mica…dar tot nu isi pot permite sa plateasca pensia de pe o luna pentru un act medical de 5-10 minute….asta mi se pare o discrepanta foarte mare!!!!!!

    • Dacă sunt pensionari, costul consultației e decontat de casa de asigurari. Nu trebuie decât sa accepte sa se prezinte la cabinetul medicului lor de familie. Pe care îl pot alege liber.

     Dacă aleg sa fie consultați altundeva… Își asumă în consecință și costurile, nu?

 • Nedal

  on

  Nu este chiar aşa!

 • De cand e lumea si pamantul, exista diviziunea muncii..unii nu inteleg lucrul asta.. confunda miezul cu coaja..

 • cam tampitel consultantul… nu intelege ca banul inseamna „munca cu folos”. Cand merge consultanul la frizer si plateste, frizerul ii aduce un folos. Pe ce primeste consultanul bani de la clienti? il citez: Pentru că trebuie să studiez aproape zilnic ca să îți pot da un răspuns argumentat și actual. – Asta este un raspuns de subdezvoltat intelectual! Raspunsul corect este: primesc bani de la client pentru ca i-am adus folos!!!

  • Deci aproximativ argumentul #7, nu?

   7. Pentru că tu vei câștiga indirect bani de pe urma opiniei mele („scutești” banii de consultație și, în plus, bucurându-te de sănătate, vei putea produce bani). Același drept îl am și eu: să câștig bani de pe urma muncii mele.

   Dar apreciez „aprecierea”, in calitate de consultant… 🙂
   E intotdeauna mai usor sa troll-ezi fara a citi tot materialul…

 • Bogdan

  on

  Pacat cai eu nu am dreptul de a nu mai plati C.A.S

 • Vă referiți la activitatea din privat și cea nedecontată de CANS? Sau la cuvintele lui Lenin: ” De medicii buni va avea grijă poporu!”

 • Marian

  on

  Ai dreptate, nu iti ajung banii??!! Mergi la privat, dar doar la privat!!! La spital va comportati cum va comportati cu pacientii, dupa care ii constrangeti prin diferite metode sa mearga la cabinete private, aici e problema domnilor! La stat nu va faceti treaba dar la cabinetele voastre puteti sa consultati pe toata lumea si sa si vorbiti frumos! La spital veniti doar sa va racolati clientii! Acesta este adevarul domnilor medici!

  • Știți că un medic de familie este eminamente privat….

   Iar discuția era despre a fi plătit pentru munca depusă (indiferent dacă plătit de pacient, în regim exclusiv privat, sau de stat/CNAS pe baza asigurării sociale de sănătate…)

   Ce reclamați dvs e condamnabil și rușinos!

   • Marian

    on

    Ideea este ca trebuie sa se puna capat acestor practici, ori esti la privat ori la stat, ambele nu functioneaza, deocamdata pierde doar pacientul si buzunarul acestuia!

 • Florentina

  on

  Foarte bine spus….eu de meserie sunt Psiholog acest articol se preteaza oricarei meserii! Din pacate unii oamenii reactioneaza nu tocmai potrivit situatiei! Doar cei care sunt in breasla pot intelege cu adevarat aceste cuvinte. Doar cei care in loc sa mearga la gratarul de duminica mai ronţaie un studiu de caz, doar cei care renunta uneori la vacante cu familia pentru a merge la specializare…doar acei oamenii cu adevarat profesionisti va pot intelege punctul de vedere!
  Felicitari pentru articol, indiferent de unde este preluat sau adaptat reflecta foarte bine tot ce trebuie sa stie tot omul care vine la usa unui cabinet privat.

 • Oarecare

  on

  Ok, si cei care nu-si permit sa plateasca? Sa moara, nu, ca asa zicea un chirurg candva(citat aproximativ): „Cine nu are bani, sa moara dracului ca nu are de ce trai!” Ei, ei, generatie tanara care nu intelege pe cei care sunt practic victimele sistemului…

  • Cred că ați omis partea în care spuneam că îmi rezerv dreptul de a alege eu în ce cazuri consult gratuit.

   Omul sărman nu vine cu scandal și nu cere pomană. Nu-mi cere să-l consult nici când sunt la piață, nici cu prietenii la restaurant.

   Iar când îi propun să vină la cabinet, vine.

   Respirați adânc, citiți mai atent un pic, și înțelegeți ce am dorit să spun… Nu ce vă îndeamnă mass-media să credeți că am spus.

   Și acuzați-mă de tinerețe și lipsă de compasiune după ce îmi cunoașteți trecutul și felul de a fi! 🙂

   Sănătate multă!

 • Argumentele enumerate sunt corecte , din punctul meu de vedere . Lucrez in invatamant , stiu ce inseamna a lucra cu oamenii din toate categoriile sociale . Stiu ce inseamna a invata , a te perfectiona -inseamna bani si timp ! Atitudinea , comportamentul , sau cum doriti sa ii spunem , este cea care lasa de dorit , atat din partea pacientului , cat si din partea unor cadre medicale . Credeti – ma , vorbesc in cunostinta de cauza , din pacate ! Este normal sa muncim pentru bani , doar trebuie sa traim , dar putem face asta si intr-un mod placut (nu cu nervi , tipete , aere de mare superioritate , etc) .

  • Am, la rândul meu, probleme de sănătate. Și îmi place (masochism, probabil) sa omit sa precizez ca sunt medic. Tocmai ca să nu uit prin ce trece el, pacientul. Și sa nu îmi permit sa îl las sa se simtă la fel.

   Fix acum 3 zile am fost în spital pentru o rețetă de tratament pe care o iau lunar. După 2h de anticamera pe hol, am primit o rețetă. Greșită. Și nenumărate mustrări și reproșuri.

 • Elena

  on

  Ma doare un pic in dreapta sus….mmm, sau dreapta mijloc, nu sunt foarte sigura…. Am in general hemoglobina mica (cred), mananc multe dulciuri si ieri m-a durut capul…un picut doar 🙂 Imi puteti da o reteta? Online eventual, nu am timp sa ajung la cabinet….

  • ART. 32
   Actul medical de la distanță

   Investigația ori intervenția medicală la distanță, în oricare dintre formele și modalitățile existente, este permisă numai în situația în care pacientul este asistat nemijlocit de către medicul său, iar scopul investigației și procedurilor la care este supus pacientul este acela de a ajuta medicul să determine diagnosticul, să stabilească tratamentul sau să întreprindă orice altă măsură medicală necesară finalizării actului medical sau intervenției medicale în cazul operaților. Excepție fac situațiile de urgență.

 • Va citesc cu placere articolele.Va imbratisez si va respect!

 • mihaela

  on

  domule doctor sa stiti ca nu numai in meseria ce o profesati se munceste pe branci sunt si alte meserii in care se studiaza si se munceste extrem de mult si se castiga… putin in comparatie cu reponsabilitatile si munca prestata asa ca acest articol nu mi se pare convingator, atunci cand nivelul de trai in tara noastra va fi altul decat cel actual va voi da dreptate dar pana atunci este cumva jignitor ( nu toti putem deveni doctori) de ce ?? ca se intelege ca numai cei cu bani vor avea accces la serviciile medicale ceilati trebuie sa murim cu zile.

  • N-am susținut că meseria mea e singura în care se muncește.

   N-am susținut nici ca alte meserii sunt plătite mai bine sau nu au responsabilități – asta e singura mea meserie, pe asta o știu și despre meseria mea discut.

   Nu uitați însă că lucrez ca medic de familie: pentru o consultație pe care o acord la cabinet, sunt plătit de casa de asigurari. Dacă însă pacientul vrea să fie consultat pe stradă, sau la restaurant, sau în parc – pe mine cine ma plătește?

   Cel care nu e pacientul meu – și pentru care nu mă plătește CNAS – de ce sa nu meargă la medicul lui de familie? Dacă dorește sa fie consultat de mine – normal este să plătească, nu?

   Nu denaturați, vă rog, mesajul – și nici nu îl răstălmăciți după bunul plac!

   • mihaela

    on

    nu cred ca denaturez in nici un fel dar nu cred ca azi este cineva care cere o consultatie in parc dar sa nu uitam de genaratia de medici care-si vizitau pacientii la domiciliu si erau cu multa daruire fata de pacientii lor in veci nu ar fi facut astfel de afirmatii pentru ca au onorat cu cinste acel juramant a lui Hipocrate,ceea ce nu intelegi domnule doctor ca sunt multi dintre noi care deabea-si duc zilele ( din cauza banilor muncesc peste 8-10 ore pe un salariu de nimic) iar unii ajung in ultimele faze tocmai din acest motiv ca nu au, e asa de greu de inteles???domnule doctor sunt oameni de calitate care au invatat enorm si-au ajuns in situatia de fi servitori unii si-au parasit casele din cauza lipsurilor ce credeti ca numai in sistemul sanitar e greu???si inca ceva am avut sansa sa stiu exact cum era acest sistem in vremurile de dinainte de 89 si credeti-ma nu se compara.( oamenii erau oameni cu suflet)

    • Mie mi s-au cerut, doamna, consultatii gratuite si in parc, si la scara blocului in care locuiesc, si la piata, si la restaurant cand eram cu prietenii.

     Medicii care fac vizite la domiciliu au acele vizite platite, doamna: chiar daca dvs., pacientul, nu platiti direct medicul, casa de asigurari il plateste.

     Daca alti oameni o duc greu, doamna, eu trebuie sa ma prefac ca eu o duc bine?

     Iar juramantul hipocratic, doamna… stiti macar ce prevede?
     Desigur, nu l-ati citit niciodata. Poftiti macar acum:
     Varianta moderna – depusa la obtinerea dreptului de a profesa.
     Varianta initiala – atribuita lui Hipocrate.
     V-as ruga sa imi spuneti unde in el se precizeaza ca nu voi percepe un onorariu.

     Nu va raportati, va rog, la sistemul sanitar de dinainte de ’89: reglementarile erau altele, sistemul nu vana orice greseala a medicului, contabiliceste.
     Votati in continuare guvernantii pe care ii avem: vor face acest sistem si mai dificil, si mai inaccesibil.
     Urati in continuare medicii, pentru ca deh… ei nu trebuie sa respecte legile care le guverneaza profesia, ei nu sunt constransi in a-si desfasura activitatea de ordonante si legi stupide.
     Medicii, in viziuneea dvs., aparent, fac ce vor, dispun de bani cu nemiluita si doar din rautate va refuza. Medicii sunt de vina ca oamenii abia isi duc zilele si ca oamenii nu isi ingrijesc sanatatea.

     Iar daca concluzia dvs. este ca nu am suflet, este conluzia dvs.: n-am sa va combat. V-ati castigat in acelasi ’89 dreptul de a crede si exprima ce doriti.
     Va doresc sa dati peste medici cu mai mult suflet ca mine!

 • Sunt de acord ca atat timp cat tu pe tine te valorifici si cei din jur o vor face, sunt de acord ca asa iti respecti si colegii, sunt de acord ca alegerea unor servicii de slaba calitate te vor face sa platesti la final de 10 ori mai mult, sunt de acord ca este o meserie care cere enorm de multe sacrificii, da sunt cu multe de acord si o sa aleg sa nu anulez tot cu un DAR.
  In schimb vreau un singur lucru sa subliniez, acela ca nu era cazul sa ne arunci pe toti pacientii in aceasi oala si anume ca noi restul muritorilor de rand, nu invatam, nu studiem, nu avem astfel de activitati, pentru ca in acest fel nu faci decat sa ne expui un egocentrism, care nu prea are legatura cu meseria aleasa.

  • Ioana, îți mulțumesc frumos pentru aprecieri.

   Cât despre egocentrism…este opinia ta și o respect.

   Te-aș ruga însă să nu-mi arunci cuvinte în gură: n-am minimalizat nicio alta profesie, n-am spus că alții nu studiază. Nici măcar n-am folosit sintagma ‘muritori de rând”. Sunt cuvintele tale și interpretarea ta.

   „Comunicarea înseamnă talentul de a înţelege că nu suntem la fel.” (O. Paler)

 • Răzvan, eu muncesc în sistem. Am inteles perfect ce vrei să spui, din păcate, 90% dintre pacienți sunt frustrați și pățiți. De aceea reacționează așa. Problema este lipsa de educație, lipsa bunelor maniere. Într – o tara civilizata, astfel de lucruri nu se întâmplă. Nimeni nu își permite sa deranjeze pe cineva, chiar doctor fiind, în afara programului. Excepție face, echipa medicală cu care lucrează. La noi în România, la bloc, încă se intra la vecini fără ca măcar sa bați la ușa. Plus altele și altele. Singura soluție în acest caz este să începi să faci educație cu fiecare. Dar asta s-ar putea sa se termine rău pentru tine. Și chiar nu îți doresc. Eu personal, nu mai pun la suflet și nu ma mai gândesc la chestii de-asta. Am învățat sa nu mai am timp pentru asemenea lucruri. Sau le răspund simplu :”nu știu, cauta un specialist”. Sănătate maxima și nervi de otel!

 • Un indignat

  on

  De ce in alte tari nu se ntâmplă ca la noi,dc medicii sunt dispusi sa discute cu tine pana la nivelul înțelegerii si pregătirii pe care tu o ai,dc medicii indif unde lucreaza la stat sau privat nu sunt nervoși niciodata si nu te-ar tine la usa sa astepti,spunandu-ti ora exactă cand trebuie sa vii la consultație si totul se face fara sa te deplasezi la cabinetul sau, ci electronic,dc te programezi ptr o operatie si nu mergi cu teama ca in spitalele noastre,punandu-ti o mie de intrebari: oare o fie bun anestezistul? Oare cat sa le dau? Or fi mulțumiți? I-mi ajung banii sau tr sa ma mai împrumut!? Tr sa mai împrumut ca de: dupa operatie mai sunt si asistentele tr sa dau si la infirmiere sa-mi schimbe lenjeria:s.a exemple.Cam asta este gândirea unui pacient care nu i-si permite sa meargă la un particular,si cum la noi 1din10 i-si permite luxul ce se întâmplă cu cei care nu? Sunt indignat pe acei medici care lucreaza la stat vin o ora la o clinică particulară treci ca la moară cate 10 in 30 de minute pe la 10 cabinete ti-a pus o semnătură si o parafă si ti-a umflat 389 ron ptr ca esti obligat sa ai hârtia sa poti face o meserie sau sa te poti angaja undeva! Mai sunt indignat pe acei medici care i-ti spun pretul din start pana sa intrii in sală de operatie,dc a trebuit sa platesc un chirurg care amputeaza un picior la un spital de stat si dupa un an de zile pacientul decedeaza ptr o infecție contactată in spital?
  Rusine dlor cei care va regasiti aici!
  Resect pentru cei care-si fac meseria cu dăruire!
  Asta este Romania!

 • Lucian

  on

  d-le dr. , nu ne faceti sa radem , cu tot respectul prea va victimizati. vorbiti cu noi de parca am fi niste incuiati si am trait toti anii astia intre patru pereti. d-voastra ca medic de familie primiti bani pt. serviciile efecuate de la C.A.S. , dar va garantez ca NICIUN medic din Romania nu isi face corect datoria 100 % !!! ( platit din fonduri de stat ). nu vorbim de privat.

  • E ok, din fericire nici nu mi-am propus sa va fac sa râdeți.

   Eu unul m-aș feri de generalizări… Dar dvs. știți, probabil, mai bine

 • Irina Crivat

  on

  Buna ziua, D-na Doctor.
  Am o intrebare: cine si de ce v-a cerut sa dati consultatii gratuit? Articolul pe care l-ati scris e un raspuns dat cuiva care v-a suparat rau de tot. Incepeti cu inceputul, altfel nu e de inteles de ce sustineti ca e normal sa fiti platita pentru munca Dvs. ca si cum asta nu ar fi evident.
  Sa auzim de bine,
  Irina Crivat

  • Buna ziua,
   sunt domnul doctor (sau Razvan, pentru mai vechii prieteni) – ideea fiind ca sunt barbat, nu femeie.

   Si nu este vorba de o anume persoana – ci de majoritatea celor din anturajul oricaror profesionist: avocat, medic, consultat fiscal, IT-ist etc.
   Care, cu orice ocazie, pretind sfaturi gratuite:

   • daca tot am iesit la o bere, zi-mi si mie de ce ma doare (…) / ce sa iau pentru (…)
   • daca tot am iesit la o bere, zi-mi si mie ce taxe platesc / unde platesc / cat platesc …
   • daca tot ai venit la mine in vizita, am si eu un calculator care nu merge…
   • daca tot suntem prieteni, zi-mi si mie …

   Si problema mea nu e ca mi se cere ajutorul… Ci ca mi se cere socoteala cand propun o programare la cabinet: „dar ce, aici nu poti?”
   Sau chiar mi se reproseaza brutal: „Pai daca vin la cabinet, nu platesc?”
   Suna cunoscut?

 • Daniela

  on

  Doamna Zorila Blanka, locuiesc in strainatate, sa stiti ca si aici serviciile de urgenta tin locul medicului de familie, mai ales in we si de sarbatori. Nu se supara nimeni, ca si pacient platesti ca pentru orice alta consultatie + investigatiile facute care sunt mai scumpe pentru regimul de urgenta. Se mai intampla sa fie si aglomeratie mare dar mult mai rar ca in Ro pentru ca sunt destul de multe spitale. Insa, trebuie s-o recunosc, mai serioase mi se par urgentele la noi in comparatie cu cele de aici! Da! Revenind la articolul dr. Razvan Trascu, dati-mi voie ca in legatura cu cele scrise sa-mi spun si eu oful. Sunt asistent medical, platit, sigur, cu mult mai mult fata de Romania dar cu destul de putin fata de nivelul de trai din tara in care profesez si traiesc. Incep prin a spune ca aici se merge pe ideea de asistenti medicali specializati, adica faci scoala de asistent + specializare. In timpul fiecarui an esti obligat in functie de specialitate sa participi la diverse congrese, conferinte care tin de specialitatea pe care o ai. Aici este deja o problema: acestetea desi obligatorii, sunt platite din buzunarul propriu, o mica parte este decontata. Asta ar fi o problema, alta este aceea de a te trezi in postura de a fi si medic si asistent si psiholog si secretara si paznic si femeie de serviciu si infirmiera si, si… Medicii pe care ii avem in grija (neoficial, bineinteles) sunt rezidenti, ei bine, este normal ca eu sa pun diagnostic pe partea mea, asta nu e ceva ce nu ar intra in atriburiile mele desi am dreptul sa-l las intai pe medic sa se pronunte. Ceea ce nu este normal este ca eu si colegii sa le spunem ce tratament sa prescrie, ce explicatii sa dea pacientilor, pe scurt, ce au de facut. Am situatii in care eu am nevoie de ei ca MEDICI care sa puna lucrurile in ordine repede, deciziile trebuie luate rapid, nu eu sa dau explicatii ca apoi sa se ia masuri, pentru ca pur si simplu nu am timp de asa ceva! Este normal ca eu sa-i invat cum se face o schema de tratament? Pentru toate astea eu nu sunt platita, eu am salariu de asistent medical, nu de profesor doctor! Ce ar trebui sa fac? Sa-i las balta? Sa le spun ca nu e treaba mea? Am colegi care au o atitudine ostila fata de ei, pe buna dreptate dintr-un anumit punct de vedere. Avem meseria noastra, avem timpul limitat si atributiile noastre, nu ne mai trebuie altele. DAR ESTE UMAN? Ce vina ai copiii aceia iesiti din scoala carora le clantane dintii in fata situatiei de a se trezi poate prea repede doctor? Ce vina au ei ca seniorul ii lasa sa se descurce cum pot pentru ca stie foarte bine ca are cine sa se ocupe de ei… Ce vina au pacientii? Vedeti? Pana la urma in acest domeniu, oricat ai vrea, nu esti om daca la un anumit moment dat, nu faci si ceva gratis. Si ca medic specialist, daca va treziti in metrou, pe strada cu o persoana care are nevoie de ingrijire medicala urgenta, chiar nu aruncati o privire? Orice nas isi are nasul, orice medic poate deveni la randul lui pacient, sa va fereasca Dumnezeu sa va treziti in situatia in care nu ati avea bani sa va achitati facturile medicale si sa vi se spuna ca nimeni nu lucreaza pe gratis. Nu se stie niciodata unde ne poate duce viata pe fiecare dintre noi!

  • Vorbim de situatii complet diferite: eu vorbesc aici despre persoanele care vor sfaturi gratuite la telefon, sau la o reuniune intre prieteni.

   Medicul, la locul de munca, munceste si este platit. Dar cum ce calitate a serviciului medical pot oferi la restaurant sau picnic sau pe plaja, cand apare un „ametit” care vrea un sfat atunci, acolo, gratuit doar fin’ca stie ca sunt medic? DE CE si DE UNDE ideea asta ca trebuie sa ofer sfaturi in afara programului doar fin’ca „suntem prieteni”?

Comentează articolul: