Adeverințele medicale pentru școală

Pentru că toamna începe școala, toamna e un motiv de mare stres pentru orice medic de familie: fiecare copil vine, alături de un părinte, pentru „adeverința medicală” pentru școală. Pe care, musai, zic unii profesori, educatori și învățători, trebuie să scrie „apt pentru sport”!

Așa o fi? Păi….NU! NU mare şi scris cu bold, ca să afle şi profesorii, directorii, învăţătorii şi educatorii care pun beţe în roate copiilor referitor la participarea la orele de sport.

Documentele neccesare pentru intrarea în colectivitate (termen pompos care se referă la începutul anului școlar/universitar) se face în baza unor documente, al căror conținut este reglementat de Ordinul nr. 5298/2011, ordin comun emis de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) și Ministerul Sănătăţii (MS) (disponibil în forma actuală, consolidată, în vigoare la data redactării acestui material aici (fişier PDF) – pe site-ul gestionat de Societatea Națională de Medicină de Familie).

Modelul de adeverinţă şi conţinutul acesteia îl găsiți pe pagina de legislație a Ministerului Educației sub titlul de „Ordinul nr. 1002/5057/2015 privind modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii nr. 5.298/1.668/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos” – sau ca link direct, :: aici (fisier PDF)::.

E foarte important de citit acest (ultim) document deoarece, include, în facsimil și, mai important, sub ștampila MECTS, modelul unicelor documente care sunt obligatorii la începerea anului școlar.
Acestea fiind Adeverinţa medicală pentru înscrierea în colectivitate (model PDF), Avizul epidemiologic pentru (re)intrarea în colectivitate (model PDF) şi Fişa de vaccinare (model PDF).

În care, după cum se vede, nu este prevăzută nicăieri sintagma „apt pentru sport”!

Mai mult, forma consolidată a ordinului precizează (citeşte cu atenţie):

Art. 3.
(1) Asistenţa medicală şi de medicină dentară acordată preşcolarilor şi elevilor pe toată perioada în care se află în unităţile de învăţământ se asigură în cabinetele medicale şi de medicină dentară din grădiniţe şi şcoli.
(2) Acolo unde nu există cabinete medicale şi de medicină dentară în grădiniţe şi şcoli, asistenţa medicală prevăzută la alin. (1) se realizează prin medicii şi medicii dentişti din localităţile respective sau din localităţi apropiate (…)

Adicătelea, medicul de familie este un substitut pentru medicul şcolar. Nu intru în detalii legate de lipsa finanţării (şcoala pretinde aceste documente, fără însă a remunera medicul de familie pentru această activitate), insist doar pe ideea că medicul de familie este doar „rezerva” și nu actorul principal în această șaradă. Că deh, doar așa prevede mai departe ordinul:

Art. 12.
Personalul care asigură examinarea este format din:
a) asistentele medicale din colectivităţile de preşcolari, din unităţile şcolare sau, în absenţa acestora, din personalul sanitar desemnat de medicul de familie. Acest personal efectuează măsurătorile somatometrice şi determinările fiziometrice;
b) profesorul pentru învăţământ preşcolar din grădiniţe, care efectuează aprecierea dezvoltării neuropsihice şi a limbajului şi care consemnează sub semnătură datele obţinute în fişa specială a preşcolarului;
c) medicul colectivităţii (şcolar, al unităţii de învăţământ sau de familie).

Recapitulare: medicul de familie este ultima redută, trecut după ultimul „sau” din enumerarea persoanelor responsabile, da?

Nu, nu cârcotesc: consult cu drag orice copiluț – și părinții copiilor înscriși pe lista mea știu că, oricând, mă bucur să petrec timp alături de copii, indiferent dacă sunt bolnăviori sau trec doar ca să mă salute / și să se obișnuiască cu ideea că medicul de familie le e prieten, le e aliat, și nu un om de care trebuie să se teamă.

ANEXA Nr. 1 la metodologie:
Atribuţiile personalului implicat în asistenţa medicală şi de medicină dentară acordată preşcolarilor şi elevilor şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos şi a educaţiei pentru sănătate
I. Atribuţiile medicului şcolar/medicului, după caz:
Servicii de examinare a stării de sănătate a elevilor (pagina 9)
g1)Examinează preşcolarii şi elevii care vor participa la activităţi/lecţii de educaţie fizică şi la concursuri/competiţii sportive cu caracter de masă, eliberând avizul medical cu specificaţia «clinic sănătos», menţionându-se, după caz, şi patologia cronică a copilului. Pentru participările la evenimentele sportive destinate elevilor care practică sportul de performanţă este necesar avizul medicilor specialişti de medicină sportivă.

Deci, pe scurt: adeverința (conform modelului de mai sus) nu va conține decât fie constatarea stării de sănătate a copilului („ specificaţia «clinic sănătos»”), fie lista de boli de care suferă copilul („patologia cronică a copilului”).

Sintagma „apt pentru sport” este, dragă părinte/profesorule, în ograda medicului de medicină sportivă – nu a medicului de familie! Așa cum, dacă te raportezi la tine, ca părinte/profesor/om al muncii, sintagma „apt pentru a profesa ca …” este doar apanajul medicului de medicina muncii!

Este incorect, imoral și ilegal să se pretindă medicului de familie să își depășească aria de competență stabilită, atenție, prin lege! Și, oricât de regretabil este acest lucru, există încă profesori care solicită „apt pentru sport” din partea medicului de familie. Și care, sub amenințarea că nu vor permite accesul copilului la sport, „șantajează” părintele să solicite imperativ medicului de familie adeverința aceea „așa cum o vor mușchii lor” și nu așa cum este prevăzut în legislație.

Mama unor fetițe, incredibil de frumoase și deștepte, pe care am bucuria de a le avea ca paciente, mă întreba de ce nu vreau să eliberez acea adeverință – că fără ea profesorii amenință că nu le vor primi la orele de educație fizică. I-am răspuns ceea ce cred cu tărie: că unde-i lege, nu e tocmeală. Și am întrebat-o, la rândul meu, de ce profesorul nu vrea să respecte legea. N-a avut răspuns…

Unei alte mămici – a cărui fetiță la fel de incredibil de frumoasă și deșteaptă – profesorul i-a sugerat să schimbe medicul de familie cu altul mai puțin fițos și care face cum vrea el – că „ceilalți copii aduc adeverințe cum spune el”. Mi s-a umplut sufletul de bucurie când mămica i-a răspuns că nici nu își pune problema să schimbe medicul de familie. Și că, dacă alți medici de familie nu sunt la curent cu ce se întâmplă, medicul ei măcar este informat.

Dragă părinte, tu ce-ți dorești: un medic de familie care cunoaște legea și o aplică, sau unul marionetă? Tu cum consideri: că dacă alții greșesc și nu respectă legea, este o scuză ca și eu să o încalc? Ce lecție îți înveți copilul, când încerci să șantajezi un profesionist să emită un document care îi depășește aria de competență?

Dragă profesorule, cu ce drept îmi ceri să îmi depășesc sfera de competență profesională? Tu, dacă (Doamne ferește!) îți rupi un picior, ai vrea să fii consultat de un ginecolog sau cardiolog, sau ai apela la un medic ortoped? Acceptă, atunci, și tu legea – că doar e valabilă pentru amândoi – și nu pune părinții pe drumuri pentru un „apt pentru sport” pe care legea nu-mi permite să îl dau!

Închei cu niște citate, care ar trebui să dea de gândit:

 • „Este mai ușor să înșeli oamenii decât să-i convingi că au fost înșelați.” — Mark Twain
 • „Plănuiește-ți cu grijă viitorul, pentru că acolo o să-ți petreci restul vieții.” — Mark Twain

Răzvan

Medic de familie. Ecografist. Realizator TV. Speaker. Blogger.
Am si eu niște păreri personale si vreau să le împart cu tine, dar am niste conditii: citeste-le, te rog! Dupa care, hai sa discutam: civilizat, te rog!
Verifica lista de servicii si, daca te pot ajuta, contacteaza-ma!

Curriculum vitae - Servicii - Contact

Toate articolele - pagina mea

Retele sociale:
TwitterFacebookLinkedInGoogle PlusYouTube

15 comentarii despre “Adeverințele medicale pentru școală

 • Corect !! Dar eu, invatatoare, ce vina am ca mi se impune ???

  • De către cine?
   Dacă inspectorul nu e informat, e vina și problema lui. Informațiile sunt publicate și asumate de ministerul educației!

   http://www.edums.ro/81602092015.pdf

  • Orice inspector care nu respectă normele impuse de autoritatea care îl investește în funcție comite un abuz…

   Credeți că soluția e să se impună mai departe un alt abuz asupra medicului de familie?

  • Nu, nu asta am intentionat sa se inteleaga. Doar am vrut sa precizez ca, si noi, primim aceste „ordine” , care nu fac parte din fisa postului.

   • Da, știu.
    Tocmai de asta am și atras atenția asupra cadrului legal.

    Pentru că mulți profesori sunt depășiți de situație, dezinformați de către – culmea – cei care ar trebui să îi informeze. Pentru că treaba unui profesor este să predea, nu să studieze legea – pentru asta există managementul școlii.

    Nu condamn decât atitudinea unora dintre colegii dvs. care sugerează schimbarea medicului de familie, în loc să vadă unde este de fapt problema… Iar când părintele vine cu cardul legal, profesorii respectivi spun doar ‘nu mă interesează, nu vă primesc copilul la sport dacă nu faceți ca mine’

  • Da, asa este ! Au fost insa situatii in care copilului i s-a facut rau in ora de sport, sau mai grav, iar cel acuzat a fost profesorul (ca l- a alergat prea mult, sau stiu eu mai ce!). Din aceasta cauza, profesorul doreste o asumare a raspunderii din partea unei persoane competente. Aici intervine problema : cine da cu subsemnatul ?? Eu, cadru didactic si parinte, as propune ca, la inceputul anului scolar, profesorul de sport sa inmaneze, fiecarui elev, o fisa xerox cu un sumar al acestei discipline(probe, bareme ..). Parintele,in cunostinta de cauza, isi asuma raspunderea, pe baza de semnatura. Daca parintele stie ca sunt probleme de sanatate, consulta specialistul si decide . Ar putea fi o solutie !

   • Înțeleg că fix aici este problema. Că profesorul dorește o asumare a răspunderii. Dar nu este corecta pasarea ei nici către medicul de familie, nici către părinte…
    Unde este medicina școlară?
    Unde este medicina sportivă?

    Sunt specializări medicale utile fix aici. Tocmai de asta am subliniat și în articol ca medicul de familie e, de fapt, doar un surogat convenabil (sic: guvernanților!) dar nu și competent în a declara starea de ‘apt pentru sport’…

    Ca idee: o adeverință de ‘apt pentru sport’ emisa de mine, când legislația prevede altceva, în cazul unui incident neplăcut, nu exonerează profesorul ne nerespectarea legii… Ci menține vina profesorului (nerespectarea prevederilor legale) și mă face părtaș și pe mine (depășirea competenței profesionale)…

    Varianta dvs. mai are un minus major: exista situații și boli ‘ascunse’, care pot deveni manifeste în caz de efort fizic. De care părintele (sau medicul de familie) nu are de unde ști. Tocmai specialistul în medicina sportiva /școlară are îndatorirea de a le cunoaște, suspecta, investiga… Și chiar și atunci sunt posibile ‘scăpări’ în cazul unor afecțiuni rare.

 • Mesaj primit azi:

  Bună, am fost la școală… Pana la urmă s-a rezolvat cu legislația in mână… Cadrele didactice au o problemă cu actualizarea legislației in vigoare.

  Mulțumiri de încredere și ajutor părintelui care s-a implicat și a ajutat la rezolvarea problemei!
  Acum, o școală știe ce are de făcut și ce document solicită părintelui!

  Schimbarea începe cu noi!

  • Matei Camelia

   on

   Nu vi s-a mentionat ca acest aviz : apt de sport apare in Ordinul 3642 din 2012 ? Eu asta incerc sa aflu. De ce profesorii de sport au ca referinta Ordinul 3642 si nu iau in considerare Ordinul 5298. ? Pana la urma dupa care Ordin trebuie sa ne luam ?

 • Se rezolva cu sportul ,dar hai sa va spun si eu una,sunt profesoara ,iar medicul scolar confruntat cu boli parazitologice-păduchi etc. refuza sa recunoască ca acel copil este purtător,desi se vede cum misuna paduchele si ouăle stau pe firul de par,eu, cadru didactic, sunt o nula îl tin cu păduchi,caci medicul ma face incompetenta,valabil si pentru gripa,raceala,raie etc asta e medicina scolii si parintii iresponsabili!

 • Cui sa reclam?E angajata la scoala,directorului care stie despre ce e vorba si mi zice care n are ce face!

 • Matei Camelia

  on

  Razvan, Ordinul 5298 din 2011 si actualizat in 2015 este anulat de Ordinul 3462 din 2012 ?

Comentează articolul:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.