Consultații medicale online? Acum, se poate!

Ei bine, un grup de oameni de bine au creat o platformă online, pe numele său Doclandia, aflata deja la versiunea 2.0, care permite acest tip de interacțiune. Ca orice site care se respectă, Doclandia are un set de termeni de utilizare – care reglementează ce se poate și ce nu se poate obține în relația dintre medic și pacient mediată de platforma respectivă.

 

Cum funcționează?

Tu, ca pacient, îți creezi un cont pe Doclandia, pornind de la profilul meu; nu uita să mă selectezi la crearea unui abonament pentru medicul de familie!

Vom stabili împreună cum și cu ce te pot ajuta online (prin apel video sau chat) sau poti programa o vizita la cabinet sau chiar o vizita la domiciliul tău.

 

Ce spune legea?

Ca medic, sunt obligat să respect Codul deontologic – care, la art. 32, stabileşte că:

Investigația ori intervenția medicală la distanță, în oricare dintre formele și modalitățile existente, este permisă numai în situația în care pacientul este asistat nemijlocit de către medicul său, iar scopul investigației și procedurilor la care este supus pacientul este acela de a ajuta medicul să determine diagnosticul, să stabilească tratamentul sau să întreprindă orice altă măsură medicală necesară finalizării actului medical sau intervenției medicale în cazul operaților.

 

Ce se poate?

Deducem, prin urmare, că printr-o platformă online, oricare a fi ea, nu mi se permite nici să pun un diagnostic şi nici să recomand un tratament. Ce aş putea face pentru tine, pacientul meu, online (sau altfel spus, de la distanţă)? Pot:

 • să explic aproximativ dacă un buletin de analize, un rezultat ecografic, un raport RMN / CT / radiologic trebuie sau nu revizuit urgent de un medic;
 • să explic în ce constă o suferință diagnosticată de un coleg;
 • să-ți explic ce poți schimba la stilul tău de viață pentru a gestiona mai bine boala;
 • să-ți explic ce reacții adverse poate avea tratamentul pe care îl urmezi, ce interacțiuni pot să apară cu celelalte medicamente și ce parametri vor trebui urmăriți, și cât de frecvent;
 • pot să te îndrum către specialitatea medicală cea mai potrivită pentru a diagnostica simptomele și suferințele tale;
 • te pot ajuta să înțelegi cum funcționează sistemul de asigurări din România și să te ghidez prin hățișul birocratic al acestuia;
 • pot să identific dacă există vreun motiv, evident sau nu, pentru o prezentare de urgență la camera de gardă sau chiar pentru a chema o ambulanță.

 

Ce nu se poate?

Există în România câteva legi care susțin că un medic nu poate consulta un pacient de la distanță. Și asta, pe bună dreptate, deoarece de la distanță:

 • nu pot efectua un examen fizic: nu pot să văd, să simt, să palpez, să îți măsor tensiunea, să îți ascult plămânii, să îți apreciez pulsul etc;
 • îmi lipsesc elementele de comunicare non-verbală care, pentru mine, ca medic, sunt esențiale: dacă apăs acolo, te doare? Ei bine, reacția ta involuntară mă ajută să diferențiez între un disconfort tolerabil și o durere cu potențial periculos – iar informația asta este valoroasă;
 • nu pot aprecia, la fel de bine, cât de bine ai înțeles ceea ce ți-am explicat;
 • nu pot emite o rețetă;
 • nu-ți pot arăta cum să faci un exercițiu, o manevră etc.

Pentru toate aceste situatii, însă, Doclandia a creat pentru tine posibilitatea să te programezi pentru o vizită la cabinet sau să soliciți o vizită la domiciliu (dacă locuiești în București).

Declarație de interese personale:
Acest material promovează o platformă online, Doclandia, care permite schimbul de informații între medici și pacienți. Ca medic partener sunt plătit pentru serviciile acordate fiecărui abonat; poți afla mai multe despre funcționarea platformei accesând secțiunile Termeni și condiții și Despre Doclandia. Forma și redactarea acestui material îmi aparțin în totalitate și nu am fost plătit de Doclandia pentru realizarea și/sau publicarea acestui material pe blogul personal.
Ultima actualizare: 25/03/2018

Răzvan

Medic de familie. Ecografist. Realizator TV. Speaker. Blogger.
Am si eu niște păreri personale si vreau să le împart cu tine, dar am niste conditii: citeste-le, te rog! Dupa care, hai sa discutam: civilizat, te rog!
Verifica lista de servicii si, daca te pot ajuta, contacteaza-ma!

Curriculum vitae - Servicii - Contact

Toate articolele - pagina mea

Retele sociale:
TwitterFacebookLinkedInGoogle PlusYouTube

Comentează articolul: