Consultații medicale online? Acum, se poate!

Ei bine, un grup de oameni de bine au creat o platformă online, pe numele său Doclandia, care permite acest tip de interacțiune. Ca orice site care se respectă, există niște termeni de utilizare – care reglementează ce se poate și ce nu se poate obține în relația dintre medic și pacient mediată de platforma respectivă.

 

Cum funcționează?

Tu, ca pacient, îți creezi un cont pe platforma respectivă. Crearea si accesarea contului sunt gratuite. Îți completezi profilul cu informațiile personale solicitate (poți încărca inclusiv rezultate de analize, scrisori medicale etc) și:

 • dacă dorești ca eu să fiu cel care îți va răspunde, folosești ca voucher codul dr.razvantrascu – si devin medicul tau virtual; în plus, beneficiezi de gratuitate 30 de zile în utilizarea platformei Doclandia!
 • dacă dorești un alt medic, nu completa nimic la voucher: ți se va aloca automat unul dintre colegii care au ales să colaboreze cu platforma Doclandia.

Dacă dorești să îți contactezi medicul, după expirarea perioadei promoționale va trebui să plătești un abonament (tipurile de abonament, modalitățile de plată și toate informațiile sunt trecute pe Doclandia: la data redactării, valoarea este de 10 EUR lunar sau 100 EUR anual, platibili prin SMS sau card bancar). Nu-ți face griji, însă: contul tău, toate informațiile conținute în acesta și sfaturile primite rămân acolo și după expirarea abonamentului, și le vei putea accesa oricând: dacă nu ai un abonament valabil, singura limitare este că nu îți vei putea contacta medicul alocat pe Doclandia.

Rămâne, deci, să stabilim ce se poate şi ce nu se poate oferi, ca ajutor medical, online.

 

Ce spune legea?

Ca medic, sunt obligat să respect Codul deontologic – care, la art. 32, stabileşte că:

Investigația ori intervenția medicală la distanță, în oricare dintre formele și modalitățile existente, este permisă numai în situația în care pacientul este asistat nemijlocit de către medicul său, iar scopul investigației și procedurilor la care este supus pacientul este acela de a ajuta medicul să determine diagnosticul, să stabilească tratamentul sau să întreprindă orice altă măsură medicală necesară finalizării actului medical sau intervenției medicale în cazul operaților.

 

Ce se poate?

Deducem, prin urmare, că printr-o platformă online, oricare a fi ea, nu mi se permite nici să pun un diagnostic şi nici să recomand un tratament. Ce aş putea face pentru tine, pacientul meu, online (sau altfel spus, de la distanţă)? Pot:

 • să explic aproximativ dacă un buletin de analize, un rezultat ecografic, un raport RMN / CT / radiologic trebuie sau nu revizuit urgent de un medic;
 • să explic în ce constă o suferință diagnosticată de un coleg;
 • să-ți explic ce poți schimba la stilul tău de viață pentru a gestiona mai bine boala;
 • să-ți explic ce reacții adverse poate avea tratamentul pe care îl urmezi, ce interacțiuni pot să apară cu celelalte medicamente și ce parametri vor trebui urmăriți, și cât de frecvent;
 • pot să te îndrum către specialitatea medicală cea mai potrivită pentru a diagnostica simptomele și suferințele tale;
 • te pot ajuta să înțelegi cum funcționează sistemul de asigurări din România și să te ghidez prin hățișul birocratic al acestuia;
 • pot să identific dacă există vreun motiv, evident sau nu, pentru o prezentare de urgență la camera de gardă sau chiar pentru a chema o ambulanță.

 

Ce nu se poate?

Există în România câteva legi care susțin că un medic nu poate consulta un pacient de la distanță. Și asta, pe bună dreptate, deoarece de la distanță:

 • nu pot efectua un examen fizic: nu pot să văd, să simt, să palpez, să îți măsor tensiunea, să îți ascult plămânii, să îți apreciez pulsul etc;
 • îmi lipsesc elementele de comunicare non-verbală care, pentru mine, ca medic, sunt esențiale: dacă apăs acolo, te doare? Ei bine, reacția ta involuntară mă ajută să diferențiez între un disconfort tolerabil și o durere cu potențial periculos – iar informația asta este valoroasă;
 • nu pot aprecia, la fel de bine, cât de bine ai înțeles ceea ce ți-am explicat;
 • nu pot emite o rețetă;
 • nu-ți pot arăta cum să faci un exercițiu, o manevră etc.

 

Declarație de interese personale:
Acest material promovează o platformă online, Doclandia, care permite schimbul de informații între medici și pacienți. Ca medic partener Doclandia sunt plătit pentru fiecare abonat alocat mie, indiferent dacă se folosește sau nu voucherul dr.razvantrascu; poți afla mai multe despre funcționarea platformei accesând secțiunile Întrebări frecvente și Termeni și condiții. Forma și redactarea acestui material îmi aparțin în totalitate și nu am fost plătit de Doclandia pentru realizarea și/sau publicarea acestuia pe blogul personal.

Răzvan

Medic de familie. Ecografist. Realizator TV. Speaker. Blogger.
Am si eu niște păreri personale si vreau să le împart cu tine, dar am niste conditii: citeste-le, te rog! Dupa care, hai sa discutam: civilizat, te rog!
Verifica lista de servicii si, daca te pot ajuta, contacteaza-ma!

Curriculum vitae - Servicii - Contact

Toate articolele - pagina mea

Retele sociale:
TwitterFacebookLinkedInGoogle PlusYouTube

Comentează articolul: